Spaltist

En frisk åttiåring i dag er ikke så veldig forskjellig fra en frisk syttiåring – eller sekstiåring for den slags skyld. Hun eller han er spenstig, går turer, har interesser, følger med i tiden. Og er arbeidsfør.

1
86

Viktige tiår fra vår nære fortid er fortiet i litteraturen. Derfor måtte jeg skrive ei bok, “Hestkuk fra sør”.

0
391

Hvis jeg, med adresse Tromsø, skulle mene offentlig at Tromsø er den selvfølgelige hovedstad i den nye nordnorske regionen, og at både fylkesmannen og fylkeskommunen bør ha sitt hovedsete i byen, da kunne jeg like gjerne ha bedt om å bli tvangsinnlagt.

5
113

P-pillen ble utviklet i USA i 50- og 60-årene og ble tilgjengelig i Norge i 1967, altså for akkurat 50 år siden. Jubileet er blitt feiret i aviser og seminarer, stort sett ensidig i perspektivet kvinnefrigjøring.

0
24

Hva nå, dere som skal representere den arktiske regionen Troms og Finnmark i Nasjonalforsamlingen? Nå søker dere sammen i det trygge selskap hos partikameratene i moderpartiet i skjønn enighet om at vår politikk er den beste, vi vant.

4
101

Jeg minnes Dickie Dick Dickens, gangsterkongen, skapt av tyskerne Rolf og Alexandra Becker, som underholdt oss på radio på 1960-tallet, men som ennå kan nytes digitalt.

3
324

Årets stortingsvalg ble en nervepirrende opplevelse hvor marginer fikk dramatiske virkninger.

2
39

Et samfunn, en livsform, en kultur er i stadig forandring, gjenkjennelig over et tidsrom på samme måte som et menneskeliv er, dynamisk, tidsbestemt. Når jeg tenker på mitt liv her i landet og i flere utland, så vil jeg si at Norge 2017 er mer likt Sverige 2017 enn Norge 1950.

0
54

Forrige uke tok jeg imot 5.500 nye studenter på UiTs campuser i Tromsø, Alta, Narvik og Harstad. De er privilegerte unge mennesker, og det følger ansvar med privilegier.

0
3

Årets havbruksmesse, AquaNor 2017, i Trondheim er verdens største i sitt slag. Her presenterte norsk havbruksnæring, utstyrsprodusenter, forskning og tjenester seg, og et rekordantall interesserte fra alle verdens kanter besøket messa i løpet av fire dager.

0
8

Jeg skulle ønske at vi i valgkampen får besøk av rikspolitikere som snakker opp nordområdene, og ikke stakkarsliggjør oss ved å fortelle at det bare går dårlig i distriktene langt fra hovedstaden.

0
64

Det er fullt mulig å snu ulemper til ressurser. Det er fullt mulig å drive positiv stedsutvikling på helt vanlige steder. Men det krever kreativitet, det krever vilje og det krever visjon utenom det vanlige. Den lille italienske landsbyen Gagliato er et eksempel på det, skriver Siri Beate Arntzen.

0
82