Annonse

10 grunner til å ikke bytte til DAB

Snart stenges NRK, P4 og Radio Norge på FM-nettet, hvorfor skal du kjøpe deg DAB-radio for å lytte på radio ? Her er 10 grunner til å ikke bytte til DAB.

Bruk sunt vett og ikke kast bort pengene dine på en teknologi som meget snart er utgått på dato!

Lydkvalitet DAB har vesentlig dårligere lydkvalitet enn FM, årsaken er at for å få plass til mange stasjoner i DAB-nettet har leverandørene ofret lydkvaliteten. For å få like god lydkvalitet som FMDAB sendes med minimum 300 kbps bitrate. Ingen av kanalene i DAB-nettet sender i denne kvaliteten, noen er helt nede i 16 kbps. Resultatet er «blikkbokslyd» som ikke kan konkurrere med FM.

Dekning DAB sender på frekvenser som er mye høyere enn FM-nettet, dette gjør DAB mer sårbart i dårlig vær som snø eller regn. Signalene blir vesentlig svekket. DAB-dekningen er dessuten avhengig av langt flere sendere for å kunne dekke samme område som FM. Tilbakemeldinger fra lyttere i områder hvor FM er borte sier med all tydelighet at de opplever vesentlig dårligere dekning og utfall på DAB.

Lokalradioer på FM Selv om NRK, P4 og Radio Norge blir borte fra FM-nettet er det et hav av lokalradioer som fortsetter å sende på FM-nettet, sjekk www.lokalradio.no for å finne din nærmeste lokalradio på FM.

Internettradio Den DAB som nå tvinges på det norske folk er en over 20 år gammel teknologi som er utgått på dato. I dag og den nærmeste fremtid vil vi se digitale løsninger som vil gjøre DAB-radio uaktuell. De fleste lokalradioene som fortsetter å sende på FM kan du også lytte til på internett. Det finnes mange gode apper til mobiltelefoner som gjør at du kan lytte på din stasjon. Er du i bilen kan du strømme fra telefonen din til bilradioen din enten via blåtann eller kabel. Du kan også kjøpe FM-sendere som du kobler til mobiltelefonen din og sender til FM-radioen i bilen din.

Miljøaspektet Det er galskap at vi skal skrote millioner av gode FM-radioer til fordel for billige plastradioer fra Kina med DAB. De fleste DAB-radioer som selges i det norske markedet er av den billige plastvarianten som overhodet ikke kan konkurrere med gode FM-radioer. Altså ingen grunn til å skrote den gode Sølvsuperen din, den blir som ny med en FM-sender !

Kostnader Det er anslått at det vil koste det norske samfunnet opptil 23 milliarder å bytte ut velfungerende FM-radioer med DAB. Til sammenligning er det anslått at videre satsing på FM vil koste i overkant av 200 millioner i året. For en enkelt familie å bytte ut alle radioer kan det være snakk om titusenvis av kroner og flere som har gjort det melder tilbake at DAB på langt nær er like bra som FM var.

Beredskap Med FM ble befolkningen varslet «Viktig melding, lytt på radio» Med DAB finnes ikke slike muligheter lenger, store katastrofer og kritiske meldinger til befolkningen får du ikke lenger. Med dårlig dekning i tillegg vil beredskapen svekkes ytterligere.

DAB i bilen DAB er ikke konstruert for lytting i bil i bevegelse, den egner seg for radio som ikke beveger seg. Du vil derfor oppleve stadige utfall av DAB fordi du beveger deg mellom senderne. Løsningen på DAB i bilen er fra leverandørene DAB-adaptere som du må montere og koble til den eksisterende radioen i bilen. Her må det plasseres en DAB-antenne i tillegg til den du har, tilbakemeldingene fra de som har gjort det er at dette ikke funger godt og i praksis krever en montør for å få det til. DAB-adapterne er i tillegg trafikkfarlige fordi de fleste krever oppmerksomhet bort fra veien for å endre på kanaler eller innstillinger. Dette er påtalt av relevante myndigheter.

FM-nettet Norge er det eneste landet i verden som stenger ned FM-nettet til fordel for en 20 år gammel teknologi, ingen andre land har gjort det samme. Sannheten er at stenging av riksdekkende kanaler på FM-nettet var et krav fra kommersielle aktører som P4 og Radio Norge for å tvinge lytterne over på DAB. Lyttertall publisert nylig viser at de har mislyktes totalt, opptil 20% nedgang i lyttertallene for NRK, P4 og Radio Norge viser at folk gjennomskuer det som skjer.

Kommersielle interesser DAB har vært drevet fram gjennom en symbiose mellom NRK, P4 og Radio Norge. Digitalradio Norge som er deleid av NRK og P4 gruppen er de som har promotert dette overfor Stortinget og myndigheter. Disse interessene har også krevd at FM slukkes i de 4 største byene nettopp for å kvele konkurranse fra lokalradioer på FM. Alle målinger av dekning og rapportering til Stortinget har vært gjennomført av de samme interessene, da kan vi vel knapt si at de er nøytrale og kan levere rapporter som ikke er farget av egeninteresse ?

Oppsummert er DAB en teknologi som er utgått på dato, uansett om den heter DAB eller DAB+. Hvorfor du som lytter skal bruke tusenvis av kroner på en 20 år gammel teknologi når vi kunne beholdt FM-nettet og beveget oss over i en fremtid enten det heter 4G eller 5G eller Internettradio er ubegripelig. Bruk sunt vett og ikke kast bort pengene dine på en teknologi som meget snart er utgått på dato !

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse