Annonse
Arealmessig er Målselv nest størst i Troms - og inne på topp 10 i Norge. Foto: Håkon Abrahamsen

10 grunner for Målselv kommune

Ingen grunn til at Målselv skal slå seg sammen med andre kommuner, mener artikkelforfatteren.

Vekst for vekstens skyld, er logikken til en kreftcelle.

1. Størrelse

Målselv er stor nok! I europeisk målestokk ligger Målselv godt over gjennomsnittet både når det gjelder areal og innbyggertall. Arealmessig er Målselv nest størst i Troms, og inne på topp 10 i Norge. Til sammenligning er vi dobbelt så stor som hele Senja i kvadratkilometer. En og en halv gang så stor som hele Vestfold Fylke, som på sin side består av 14 kommuner (!). I motsetning til de fleste andre distriktskommuner hadde Målselv i 2015 et stigende folketall.

2. Forskning

I de mindre kommunene er folk mer tilfreds med omsorgs-, oppvekst- og grunnskoletjenestene enn i de store kommunene.

3. Erfaringer

Erfaringer fra kommunereformen i Danmark viser at sammenslåing har ført til en massiv sentralisering av tjenester. Man har stengt 400 skoler og 100 biblioteker. Danskene opplever dette som en forringelse av velferdstilbudene. Siden 2007 er èn av ti lærere sagt opp og mange skoler er slått sammen til større skoler. Den største konsekvensen er at de har færre lærere, uten av barnetallet har gått ned.

4. Lokaldemokratiet

Kommunereformen er udemokratisk. Den fører til en svekkelse av folkestyret. Lokale avgjørelser og tilstedeværelse er viktig for å ivareta miljøet og folket sine interesser!

«Han veit best kor skoen trøkke, han som har dem på».

5. Økonomi

Regjeringa vil slå i hop kommuner for å spare lønnsutgifter til ordførere, rådmenn og kommunalsjefer. Disse kan heller gå noe ned i lønn. De trenger ikke å tjene både to og tre ganger mer enn vanlige arbeidsfolk.

6. Valgfrihet

En eventuell endring i kommunestrukturen må bygge på et indre ønske fra folket, og grundige analyser av sosiale, kulturelle og geografiske forhold. Kommunereformen har til nå vært en håpløs prosess. Kommuner som velger å stå alene trues med dårlige vilkår fra staten. «Valgfrihetspartiet» Høyre har korta det ned til to valg: Tvang eller frivillig tvang!

7. Lokalsamfunnene

Det er viktig at slike avgjørelser er forankret i lokalsamfunnets reelle behov. En påtvunget sentralisering er ikke gunstig for bygdekommunen vår. Vi ønsker nærhet til skole og helsetjenester. Vi får til mye bra i Målselv både når det kommer til kultur, idrett og familieliv.

8. Gode verdier

Kommunen vår er ingen bedrift. Hovedmålsetninga er ikke å ha størst mulig overskudd i kroner og øre. Først og framst må vi tenke på hva som gjør at folk har det bra. Moderne industrisamfunn øker sitt forbruk og økologiske fotavtrykk, uten at folk blir mer fornøyd med livet. Det tyder på at det vi kaller for økonomisk vekst ikke nødvendigvis fører til at folk får det bedre. Derfor må langsiktige avgjørelser taes på grunnlag av innbyggernes helse og livskvalitet. Ikke på grunnlag av kortsiktig økonomisk gevinst og utpressing!

«Vekst for vekstens skyld er logikken til en kreftcelle».

9. Samarbeid

Det legges opp til kniving og rivalisering mellom kommunene. Målselv bør heller bygge videre på gode relasjoner til våre naboer. Fordelene med storkommune kan erstattes av det gode interkommunale samarbeidet.

10. Lysere framtid

Høyre/Frp-regjeringa viser at de har liten innsikt i lokale forhold. De har liten tro på oss som bor i distriktene. De styrer landet med trusler og frykt, som er oppskrift på uro og sosiale forskjeller. Derfor tror jeg vi får endringer ved stortingsvalget i 2017. Forhåpentligvis får vi da en regjering som gir kommunene bedre vilkår.

Kommunestyret har bestemt at det skal gjennomføres en telefonisk innbyggerundersøkelse i slutten av april. Så blir det folkeavstemning 29. og 30. mai hvor vi får anledning å stemme for eller mot kommunesammenslåing. På folkemøtet på Olsborg på tirsdag fikk vi signaler om at 16- og 17-åringene trolig også får anledning til å stemme.

Sterke finansielle og makt-sentraliserende interesser står klare til å overkjøre oss. Folkens, vi må stemme for å bevare og videreutvikle vår flotte kommune inn i en lys framtid!

Kilder:

Punkt 1: Wikipedia, Statistisk sentralbyrå og Store norske leksikon.

Punkt 1 og 2: http://www.abcnyheter.no/nyheter/2014/03/31/196719/kommune-ekspert-rykker-ut-mot-ekspert-rapport

Punkt 3: «Danmark stengte 400 skoler» Klassekampen Lørdag 27. februar 2016 (s. 12): Uttalelser fra statsviter Roger Buch, forskningssjef ved Danmarks Medie- og Journalisthøyskole, og Regitze Flannov i Danmark Lærerforening.

Punkt 4 og 8: Jacob Bomann-Larsen http://livingeconomiesforum.org/lef-fellow og «Forslag til 25 dypgrønne økonomiske grep».

Om innbyggerundersøkelse og folkeavstemning: https://www.malselv.kommune.no

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse