Annonse
GIR RÅD: Geir Ove Ystmark advarer Nord-Norge mot å legge ansvaret for egne utfordringer på myndighetene i sør. Foto: Rune Endresen/Nordlys

10 råd til Nord-Norge

På sikt bør Nord-Norge være en samlet landsdel. Et splittet nord i to regioner svekker oss i lengden, skriver Geir Ove Ystmark.

Skjalg Fjellheim (politisk redaktør i Nordlys) skriver i en kommentar at Erna Solberg ikke forstår Nord-Norge. Tidligere har vi i nord slått fast at Jonas sin Nordområdepolitikk var preget av sørnorsk tenkning. Hvis jeg skulle gi ett råd til landsdelen ville det være at vi i nord står oss best ved å få økt selvtillit. Ikke alltid peke på den til enhver tid sittende statsminister og si at det er denne som har sviktet Nord-Norge.

Samtidig bør vi også være litt mer stolt over at det faktisk ikke er så galt fatt. Vi har det ganske godt i dette landet, slettes ikke så galt i nord heller.

Litt mer konkret ville jeg anbefalt følgende 10 råd:

1. Det bør skapes ro rundt regionreformen. Den beste måte å gjøre det på er ved å lage en felles nordnorsk plan for styrking av Øst-Finnmark. Skaperkulturen i Båtsfjord bør danne mal, og Kirkenes som senter bør utvikles. Norge trenger et senter i Øst-Finnmark med vekstkraft som Alta.

2. Forsterket samarbeid mellom de to nordnorske regionene. På sikt bør det være en samlet landsdel. Et splittet nord svekker oss i lengden.

3. Vi bør fortsette diskusjonen om kommunegrensene i nord. Hvis regionene kan ta lederskap vil det være klokt. Nye grenser må tegnes ut fra dagens infrastruktur. Ikke ut fra hva som var korteste seilas med nordlandsbåten.

4. Rist av oss konspirasjonsteoriene om at de i sør vil oss ondt og at lønnsomme bedrifter og næringer raner oss.

5. Vær stolt av næringer og bedrifter som gir overskudd og som sikrer investeringer. Lag en plan for hvordan vi kan tiltrekke oss kapital og investeringer. Havnæringene er fremtiden og mye av virksomheten vil skje i nord. Slik kan vi skape kunnskapsbaserte arbeidsplasser i nord.

6. Unngå statlige særskatter på landsdelenes ressurser. Vi trenger et sterkt næringsliv som kan bygge arbeidsplasser og fremtid. Et verdiskapende næringsliv i nord bør reinvesteres i nord.

7. Satse på utdanning, utdanning og utdanning.

8. Avslutte den destruktive borgerkrigen mellom Bodø og Tromsø. For mange av landsdelens beste hoder opptrer giftig. Sats på et forsterket samarbeid mellom de viktige regionsentre i nord.

9. Støtt opp under internasjonalt samarbeid. Vår landsdel er helt avhengig av tilgang til store marked. EØS-avtalen er viktigst for de som driver utadrettet. Det gjør vi i nord! Støtt opp under en positiv relasjon også til Russland som nabo i øst. Handel og samhandling er motsatsen til krig og konflikter.

10. Se generelt litt mer lyst på livet. Vi har det godt og lever på riktig sted til riktig tid i historien.

Kort og godt er de fleste av oppgavene noe vi i nord selv kan gripe fatt i. Og slettes ikke en statsminister eller regjerings ansvar alene.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse