Annonse
Foto: Colourbox

2017 - det året det var så glatt

Regjeringens håndtering av regionreformen må ellers gå over i historien som et forvirrende og styringsløst prosjekt med uklare mål og meninger.

2017 er historie, og skal man oppsummere er det mange saker som fortjener å huskes. Egen hukommelse skal man ikke stole blindt på, men jeg tror 2017 var det viktigste året så langt i det 21. århundre. I det minste for oss, i vår verdens måsereir, nordafor nord i verdens påstått lykkeligste land.

I fjor ble det, eller de, nordnorske jernbaneprosjekter satt på dagsorden en gang for alle. Det mannskapet som nå driver jernbanesaken, forlengelsen av Nordnorgebanen, har den kompetansen og viljen som skal til. Nå er bommen oppe og den lar seg ikke senke. Lokomotivet er i sig og nordnorske politikere kommer etter på dresin.

Nord-Norge skal i framtida bestå av to fylker. Begrepet Nord-Norge vil få et nytt innhold, og vil kanskje gradvis forsvinne? Regjeringens håndtering av regionreformen må ellers gå over i historien som et forvirrende og styringsløst prosjekt med uklare mål og meninger.

Landsdelen deles i to etter en grense som bukter seg på kryss og tvers gjennom landskap og øyer i Hålogalandsregionen, Ofoten og Sør-Troms. Dette folkerike homogene området hører naturlig sammen, men deler nå Nord- Norge i to etter grenser som hører fortiden til.

Forholdet mellom Bodø og Tromsø har aldri vært hjertelig, i fjor ble det forverret. Bodøs totale avvisning av å innlemme Nordland fylke i en nordnorsk region bekreftet bare det som har vært en tydelig tendens over lang tid. Bodø har vendt ryggen mot nord, men vil samtidig være hovedstad i nord.

Men det som virkelig satte fyr på bykampen var striden om opprettelse av et nytt PCI-senter for hjerteoperasjoner ved Nordlandssykehuset. Fagmiljøet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge slo krisealarm. Dette ville svekke det profesjonelle miljøet i Tromsø og ramme pasienter i Finnmark.

Katastroferopene fra overlegene i Tromsø ga liten troverdighet. Og når halve Nordland mobiliserer i «rettferdig» kamp for et likeverdig helsetilbud, da hjelper det ikke med overlegen ekspertise. Styret i Helse Nord var fornuftig nok til å utsette avgjørelsen flere ganger, slik at alle kunne være sikker på at saken var grundig vurdert. Og konklusjonen kunne ikke bli annerledes.

Nordlys driver ofte svært kritisk journalistikk ovenfor UNN. Hvorfor avisen i denne saken kjørte en nådeløs kampanje til fordel for UNN får man bare lure på. Det virket som bykampen Bodø – Tromsø ble overordnet saken.

Debattsidene i Nordlys har løftet samfunnsdebatten her nord. Men noen ganger er det ikke nok å drive journalistikk bare gjennom debatt.

2017 var det året Arbeiderpartiet vil glemme. Da tenker jeg ikke bare på Giske-saken. For den må partiet slite med i mange år ennå. Partiet var så sikker på valgseier at de nøyde seg med en eneste sak som folk la merke til: Høyere skatter! Jaja, jeg skal ikke rippe opp i elendigheten, men mangel på klare standpunkt og tydelighet fører fort ut i tåkeheimen. Så nå får vi se – om partiet finner kursen og kan lage seg noen meninger som er til å forstå.

Men det som for all ettertid gjør 2017 til et minneverdig år er «metoo» - kampanjen.  Den begynte i Hollywood. Tenk det, amerikanske filmstjerner i spissen for en feministisk revolusjon!

Gamle ballhesta flakker med blikket, biter seg i slengleppa og er påfallende lavmælt.

En av frontfigurene for rasen, Davy Wathne, som i tiår har herset med og skremt folk på arbeidsplassen, skjønte alvoret, sto fram og trakk seg fra TV2. Det var voksent gjort. Men man må jo spørre; hva er det som får folk som Davy Wathne og Trond Giske til å trakassere kvinner i årevis uten å skjønne at det er plagsomt, sjikanerende?  Hvor er dømmekraften? Ringte det i bjellene?

Men fjoråret var også året da flokker av kinesere kom seilende på glattholka i bekmørtna etter trattoarene i Nordens Paris. Året da vinterturismen slo alle rekorder i Nord-Norge.

Men Nordnorgebanen fikk fast grunn under skinnegangen. Ellers var det mye hålkeføre, og mange glei stygt, datt og slo seg – det året det var så glatt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse