Annonse
Det var ikke uten grunn at Frp-leder Siv Jensen ved innledningen av de pågående regjeringsforhandlingene uttalte at Frp må ha fullt gjennomslag i innvandringspolitikken. Partilederen forstår utmerket godt at Frp tåler ikke den aller minste liberalisering på dette feltet. Her er hun på vei til lunsj på Granavolden Gjæstegiveri. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

2019: Året da Norge får et nytt parti?

Med Frp fortsatt i regjering kan det åpne seg en ny, ubesatt posisjon i det politiske landskapet – til høyre for Frp.

De pågående regjeringsforhandlingene handler om mye mer enn KrFs krav om endringer i abortloven. Et stort spørsmål er hvordan Frp vil reagere på en ny regjeringsplattform der det politiske tyngdepunktet flyttes nærmere midten på den politiske skalaen. Hva er de mulige konsekvenser for Frps videre deltakelse i en regjering hvis rommet for Frps hjertesaker blir mindre og politikken flytter seg inn mot sentrum som følge av Venstre og KrFs påvirkning?

Så langt har Frp vist seg å være særdeles smarte når det gjelder å opprettholde kjernevelgernes klippetro på at partiet ikke har forandret seg, selv om de i regjering har vært nødt til å svelge kameler på både klimapolitikk og nye bompengeveier. Det har de klart ved å tale med to tunger. Vi har blitt presentert for ett regjerings-Frp og et annet stortings-Frp. I regjering har Siv Jensen måttet tilpasse seg politiske kompromisser, men i stortingsgruppa – og rundt i landets kommunestyrer – har Frp fått lov til å bedrive reinheklet Frp-politikk med utspill som er beregnet på partiets grunnfjell, de misnøyde, frustrerte og sinte, alle dem som anser «politiker» for å være et skjellsord.

Bråkmakerne som har vært innom statsrådsposter – Per Sandberg, Per Willy Amundsen og Sylvi Listhaug – har alle måttet forlate Erna-regjeringen. Nå er det bare de mer moderate, de «voksne» Frp-erne som sitter med ministerposter. Spørsmålet er hva det vil koste Frp å være et godt tilpasset regjeringsparti fremover, ikke minst hvis KrF, et av de partiene som står lengst unna Frp, nå kommer inn i regjering og modererer politikken enda mer, i motsatt retning av det som er Frps foretrukne vei.

Det var ikke uten grunn at Siv Jensen ved innledningen av de pågående regjeringsforhandlingene uttalte at Frp må ha fullt gjennomslag i innvandringspolitikken. Partilederen forstår utmerket godt at Frp tåler ikke den aller minste liberalisering på dette feltet. Innvandring og «islamisering» er tross alt høyrepopulistiske, nasjonalkonservative partiers aller viktigste fanesak. På dette området skiller ikke Frp seg det aller minste fra Sverigedemokraterna, Marine Le Pens Nasjonal Front, Geert Wilders «enmannsparti» i Nederland eller italienske Matteo Salvinis Lega Nord. Innvandringsmotstanden er disse partienes hjerteblod. Hvis de ikke holder denne fanen høyt, har de knapt noen berettigelse som alternativ til de tradisjonelle partiene.

Dette vet Siv Jensen og de andre partistrategene. Men hun har flere bekymringer enn bare denne. For det er uansett ikke kostnadsfritt å sitte i regjering. Så hvor lenge vil kjernevelgerne akseptere at Frp sitter og administrerer stadig nye bompengeveier rundt om i hele landet? Når finner grunnfjellet ut at Frps regjeringsdeltakelse medfører at «klimahysteriet» – som mange lokale Frp-ere kaller det – tar stadig større plass i det politiske landskapet, uten at regjerings-Frp mukker?

Siv Jensen har helt sikkert også merket seg de ferskeste meningsmålingene. I den første uka av 2019 presenterer NRK en Norstat-måling som gir Frp en oppslutning på 12,2 prosent, den svakeste siden september 2015. Og enda verre i valgåret 2019: Når spørsmålet er hva man vil stemme ved kommunevalget til høsten, måler Norstat Frp til ynkelige 8,1 prosentpoeng. En partileder kan bli søvnløs av mindre.

Men å trekke seg fra regjeringsprosjektet, etter at man i årevis har skrytt av alt man har fått utrettet med sine statsrådposter, sitter nok langt inne. Trolig vil Frp kjøre hardt i forhandlingene om en ny regjeringsplattform. Og Erna Solberg vil med mest sannsynlighet akseptere ultimatumet fra Siv vedrørende innvandringspolitikken, vel vitende om at hennes store drøm om en flertallsregjering avhenger av at hun får alle de tre andre partiene med seg. Så Frp vil trolig fortsette i regjering. Men i mangel av en ny flyktningkrise a la 2015, og med Listhaug degradert til stortingsarbeid, er det for tiden ikke så mange politiske seire å hente på innvandringsfeltet for Frp. Det store dilemmaet for Frp vil fortsatt være dette: Hvor moderat kan Frp være før velgerne mister troen på at partiet virkelig kan være et alternativ?

Med Frp fortsatt i regjering kan det åpne seg en ny, ubesatt posisjon i det politiske landskapet – til høyre for Frp. Vi har allerede sett tegnene på sinte og ganske militante reaksjoner på veksten i nye bompengeprosjekter over hele landet. Hva hvis det dukker opp et parti med følgende hovedsaker i sitt program: «Riv ned alle bomstasjonene! Bevar norsk kultur – full stopp i innvandringen til Norge! Nei til styring fra Brussel – Norge ut av EØS!» Og attpå til tar «For Folk Flest» som partinavn. Mon tro hvor stor oppslutning FFF vil kunne få ved stortingsvalget i 2021?

I de fleste europeiske land, også i Norden, har det vokst frem ytre høyre-partier av et kaliber vi hittil har vært forskånet for her til lands. Vi snakker om politiske plattformer som er langt mer ytterliggående enn det Frp har stått for. Også i så måte er Norge et annerledes-land. Spørsmålet er imidlertid om dette vil vare. Jo lenger Frp koser seg i regjeringsvarmen, jo større er sjansen for at et radikalt «Norge først»-prosjekt kan dukke opp og innta det som så langt har vært Frps domene: Den eneste ekte opposisjonen mot elitene som styrer landet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse