Annonse
SJAKK-OL: Vill jubel hos kulturminister Anniken Huitfeldt, ordfører Arild Hausberg og styreleder Herman Kristoffersen i 2010. Bildet til høyre er helt ferskt: Sosialistisk Ungdom kjører kronerulling for Sjakk-OL og direktør Børge Robertsen.

5 spørsmål om Sjakk-OL

Det finnes fem spørsmål om Sjakk-OL som må besvares.

Har Arbeiderparti-bakgrunnen til og med slått negativt ut i møte med de blå-blå som nå opptrer svært så kjipt?

Det er lørdag morgen i Khanty-Mansisjk i Sibir. 2.oktober 2010. Tromsøordfører Arild Hausberg, eks-ordfører Herman Kristoffersen og kulturminister Anniken Huitfeldt kaster seg om halsen på hverandre. Tromsø har nettopp fått Sjakk-OL i 2014. Så glad er statsråden at hun spontanbevilger 5 ekstra millioner, og erklærer jublende at dette skal bli en del av grunnlovsjubileet.

Nå er den «nasjonale festen» 70 dager unna. Sjakk-OL mangler 15 millioner, og Sosialistisk Ungdom vil ha kronerulling. Det vitner om engasjement og humør, men det ser stusselig ut likevel. Sett fra utsiden ser det ut som noe har gått aldeles galt. Her er 5 spørsmål om Sjakk-OL jeg skulle ønske jeg slapp å stille.

1. Hvordan havnet Sjakk-OL i en situasjon hvor et være eller ikke være avhenger av 15 millioner statlige kroner 3 måneder før arrangementet skal gå av stabelen? Hovedforklaringen som er gitt er at de opprinnelige budsjettene ikke tok høyde for Verdenscupen i sjakk som Tromsø måtte arrangere i 2013. Men det forklarer ikke at det først nå ser ut som alvoret har gått opp for ledelse og styre. Allerede i oktober skrev Nordlys at Sjakk-OL manglet 16 millioner kroner. 

2. Hvorfor så uklare signaler? Etter at regjeringen sa nei til å bevilge 15 millioner i revidert statsbudsjett midt i mai, har Sjakk-OL vært tydelige: Uten 15 millioner, avlyser vi. Men senest i mars, april var man tydelige på at Sjakk-OL skulle arrangeres uansett. Det skaper usikkerhet. Er det reelt eller et forsøk på å presse ut de manglende kronene av Stortinget som nå utgjør det siste halmstrået?

3.Har Sjakk-OL vært flinke nok på marked og næringsliv? Målet var 50 millioner sponsorkroner. Det ble justert ned til 23 millioner. 18 millioner er hentet inn. Lenge var direktøren eneste ansatt. Så kom kommunikasjonssjef Jarle Heitmann og markedssjef Lene Hansen inn. Begge med lite næringsvirksomhet på cv-ene sine. Har Arbeiderparti-bakgrunnen til og med slått negativt ut i møte med de blå-blå som nå opptrer svært så kjipt?

4. Har fokuset vært riktig? Utad virker det som Sjakk-OL har dreid seg om strikkekonkurranser, musikaloppsetning og utplassering av sjakkbrett. Sjakk-OL har prisverdig nok et underforbruk på 17 millioner. Men når situasjonen er slik at sponsorkronene er få og engasjementet lavt, er det naturlig å spørre om prioriteringene har vært riktig.

5. Blir det noe av? I årevis har offentligheten blitt foret med at Sjakk-OL er et globalt kjempearrangement. Det er ingen feststemning å spore, få har store forventninger. Bare en undring; blir det avlyst i startblokka? Situasjonen minner om ukene før Mandela-konserten i 2005. Også da var tvilen stor, og de kritiske spørsmålene mange. Det endte med en heidundrende suksess. Jeg håper virkelig det skjer nå også. Men nå må brikkene på plass. Lykke til!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse