Annonse
Gjestelisten for 75-årsmarkeringen er ikke skrevet, men arrangementet skal planlegges i tett samarbeid med lokale aktører, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

75-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark

Jeg registrerer at både media, politikere og andre hevder at jeg har sagt at Putin ikke vil bli invitert til 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark til neste år. Det har jeg ikke.

Frigjøringen av Øst-Finnmark er en viktig hendelse i norsk krigshistorie. Ved 75-årsmarkeringen i oktober neste år er det viktig for Norge å vise takknemlighet for den innsatsen som ble gjort av sovjetiske styrker fra vårt naboland. Vi har et godt naboskap med Russland i nord og arrangementet markerer også den historiske relasjonen våre to land har.

Jeg registrerer at både media, politikere og andre hevder at jeg har sagt at Putin ikke vil bli invitert til 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark til neste år. Det har jeg ikke. Det jeg derimot har sagt, er at det ikke er aktuelt å oppheve de restriktive tiltakene overfor Russland. Det er viktig å skille mellom disse to. At vi sammen med våre allierte opprettholder våre reaksjoner på russiske brudd på folkeretten, betyr ikke at vi ikke kan invitere representanter for den russiske regjeringen til historiske markeringer.

Regjeringen sier tydelig ifra om russiske handlinger som går på tvers av folkeretten, blant annet gjennom restriktive tiltak og suspenderingen av militært samarbeid med Russland. Samtidig opprettholder vi dialog og samarbeid på områder som er av felles interesse for våre land. Barentssamarbeidet er et godt eksempel på hvordan Norge og Russland interagerer på en konstruktiv måte, likeså det bilaterale fiskerisamarbeidet og atomsikkerhetssamarbeidet. Historiske markeringer inngår også i denne kontakten med Russland.

Gjestelisten for 75-årsmarkeringen er ikke skrevet, men arrangementet skal planlegges i tett samarbeid med lokale aktører. Et viktig trekk med Barentssamarbeidet er jo også de mange eksemplene på godt samarbeid mellom lokale, regionale og nasjonale myndigheter. Regjeringen er opptatt av at dette skal bli en verdig markering, hvor også vårt naboland er representert slik at de kan takkes for den innsatsen de la ned for oss.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse