Annonse
Jødiske fanger føres gjennom gatene av SS 10. november 1938.

80 år siden Krystallnatten i 1938 – sammen mot rasisme, hets og diskriminering av alle folkegrupper

9. november er en spesiell og mørk dag i vår europeiske historie. Krystallnatten 1938 var innledningen til nazistenes stadig mer systematiske forfølgelse av jødene. Vi kjenner alle hvor det endte, med Holocaust. Dessverre finnes det jødehat i Norge i dag, og det må vi må vi stå sammen om å bekjempe. Palestinakomiteen i Tromsø og PUT er glade for å kunne stå sammen med miljøet i Tromsø, som arbeider mot rasisme.

Palestinakomiteen er motstander av all undertrykking og diskriminering. Derfor er det ei viktig oppgave for Palestinakomiteen i Norge å kjempe mot antisemittisme.

Dessverre er det slik at når Palestinakomiteen og andre har ulike solidaritetsmarkeringer og aksjoner til støtte for det palestinske folket blir jødehat- og antisemittisme-kortet trukket fram. Palestinakomiteen jobber solidarisk for Palestina, tar avstand fra hat mot alle folkegrupper og tar skarpt avstand fra jødehat. Det jødehat som finnes i Norge i dag skal vi stå sammen for å bekjempe, men å være kritisk til staten Israels okkupasjonspolitikk betyr ikke jødehat.

Det har lenge vært den israelske regjeringens strategi å stemple kritikk av Israels politikk som antisemittisme. Det er også en kjent avsporingstaktikk fra Israel-venner her i Norge.
Videre ignorerer de bevisst at motstanden mot Israels okkupasjon også kommer innenfra, med israelske organisasjoner som militærnekterne i «Breaking the silence» og «B’Tselem», som dokumenterer menneskerettighetsbrudd.

Jødiske barn kan oppleve hets og trakassering som følge av sin bakgrunn, i likhet med andre minoriteter i landet vårt. Palestinakomiteen kan ikke akseptere at fordommer, hets og hatefulle ytringer får spre seg i samfunnet.

De siste årene har nynazister marsjert i gatene både i Norge og i Sverige. I dag – 80 år etter – må vi fortsatt stå samlet mot hets og diskriminering av jøder og mot all undertrykking og diskriminering av alle folkegrupper.

La Krystallnatten – natta mellom 9. og 10. november være ei kampnatt mot dagens rasisme og jødehat. Vi skal sammen jobbe for mer kunnskap om hverandre – og dermed bekjempe fordommer og hatefulle ytringer.

Vi vil ha et samfunn med plass til alle. Slik hindrer vi ei ny krystallnatt i Europa!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse