Annonse
REDNINGEN? Er Jarle Aarbakke en ordførerkandidat som vil trekke velgermasser ved neste kommunevalg?

Aarbakke representerer en elitisme som ikke fenger den vanlige tromsøborger

Arbeiderpartiet i Tromsø ånder en lett desperasjon om dagen, men en eks-rektor er ikke nødvendigvis løsningen.

Vil Røymo og Aarbakke som parhester tiltrekke seg en stor nok velgermasse i Tromsø til å toppe det sittende byrådet? Det er tvilsomt.

Eks-rektor ved Universitetet i Tromsø Jarle Aarbakke seiler opp som ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Tromsø. Vil han kunne ta opp kampen med den folkelige høyreordfører Jens Johan Hjort?

Byrådet i Tromsø har bygget opp sin politiske ledelse rundt en ordfører med større symbolsk verdi enn politisk slagkraft. Og Jens Johan Hjort har meislet den rollen i bred forstand, fra å være snorklipper til varm frontkjemper for blant andre Yalda og diplomat etter striden om samisk språkforvaltning. Hjort har tatt i de ideelle, symboltunge sakene, og styrt unna den praktiske politiske hverdagen. I rammen av parlamentarisme har Hjort fungert godt. Nå er spørsmålet om Tromsø trenger en ordfører som kan «get her hands dirty».

I dag har Tromsø noe så sjeldent som en Høyre-ordfører som bryr seg om folk flest. En som taler for de svakes sak, men også en som er med på det som er gøy og moro. Som karaoke med den kinesiske ambassadøren og isbadekonkurranse med naboordføreren i Harstad. Hjort har i stor grad formet ordføreren i sitt eget bilde. Det har ikke vært dumt. Han oppfattes som en god ambassadør for byen.

Men Tromsøs framtid vil kunne trenge en ordfører som også bruker hodet og nevene i den politiske hverdagen. En som evner å løfte blikket, tenke de store linjene om Tromsøs rolle i Nord-Norge og om næring, kultur- og samfunnslivs utvikling i nord.

Spørsmålet er om opposisjonen sitter med en slik kandidat.

Arbeiderpartiet i Tromsø ånder en lett desperasjon om dagen. Hvem skal toppe listen inn ved neste kommunevalg? Hvem skal være motkandidaten til populære Hjort? Hvem kan favne litt bredere enn Kristin Røymo?

Nordområdepolitikkens fødselshjelper og universitetet i Tromsøs tydeligste eks-rektor, Jarle Aarbakke, nyter stor respekt i det høyt utdannede Tromsø. Han er karismatisk, kunnskapsrik og har et enormt nettverk. Det er ikke vanskelig å forstå at han vil være en foretrukken kandidat for Arbeiderpartiet i Tromsø. Aarbakke har et bredere geografisk perspektiv enn Tromsø-politikere tidligere har hatt (og har), han har samarbeidet tett og godt med kommende Ap-leder Jonas Gahr Støre og han har en nødvendig autoritet.

Problemet er imidlertid at han vil representere en ytterligere eliteforskyvning i Arbeiderpartiet. Arbeidere er for lengst byttet ut med akademikere i politikerstallen til Ap. Valget av Aarbakke vil i så måte være i tråd med det som skjer sentralt i partiet, men vil det være stemmemaksimerende? Vil Røymo og Aarbakke som parhester tiltrekke seg en stor nok velgermasse i Tromsø til å toppe det sittende byrådet?

Det er tvilsomt.

Nettopp fordi Aarbakke representerer en elitisme som trolig ikke vil fenge den vanlige tromsøborger. Enn hvor høyt utdannede vi er. For selv om de egentlige elitistene sitter i Høyre og at Jens Johan Hjort med sin familiebakgrunn, store formue og ekteskap med administrerende direktør Nina Hjort, er den som virkelig er lengst unna den gjennomsnittlige tromsøvelger, har han klart noe så sjeldent å være en ordfører for flere enn høyrefolk. Folk som ikke stemmer Høyre, vil ha Hjort. 

Noe av årsaken til det ligger kanskje i den politiske ufarliggjøringen av ordførerrollen i Tromsø. Og det gir et unikt velgergrunnlag inn i neste kommunevalg. 

Det samme velgergrunnlaget må også Arbeiderpartiets ordførerkandidat klare å tiltrekke seg. Og da må vedkommende evne å være mer enn en ordførerkandidat for miljøet i Breivika. For selv om dem er mange, er den jevne velger i Tromsø opptatt av andre ting enn nordområdepolitikk og akademiske øvelser. De vil ha handlekraft, energi og humør. Og noen ganger holder det at ordføreren hopper i havet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse