Annonse
VALGETS TAPER: Det er grunn til å minne partileder Knut Arild Hareide om at KrF bare fikk 4,2 prosent av stemmene ved fjorårets valg, og var den virkelig store taperen. Foto: Terje Pedersen, ANB

Abortloven på politisk auksjon

Statsministeren kommer utrolig nok kristenfolket i møte og er klar til å forhandle om innskrenkinger i abortloven. Hvem byr til syvende og sist mest i dette kvalmende, politiske spillet?

Denne skamløse hestehandelen foregår mens opphavet til det hele, Knut Arild Hareide, taler fromt om «anstendighet» i politikken!

Dansen rundt lilleputt partiet KrF fortsetter. Nå er plutselig abortloven på politisk auksjon. Statsministeren kommer utrolig nok kristenfolket i møte og er klar til å forhandle om innskrenkinger i loven. Hvem byr til syvende og sist mest i dette kvalmende spillet? Denne skamløse hestehandelen foregår mens opphavet til det hele, Knut Arild Hareide, taler fromt om «anstendighet» i politikken!

Nå er det norske kvinners rett til å bestemme over egen kropp, som ligger i potten. Etter årelang kamp for å gi kvinner selv myndighet til å vurdere livssituasjon i forhold til å sette barn til verden, kan loven nå bli mer restriktiv. Slik skal Erna Solberg lokke KrF inn i regjering. Koste hva det koste vil.

Arbeiderpartiet sier nei til å røre abortloven. Det skulle da også bare mangle. Men partiet er slett ikke fremmed for annen flørting og frieri til KrF, oppmuntret av partileder Hareides helomvending.

Velgerne valgte ikke den sittende regjeringen, sier KrF-lederen. Nei, Knut Arild Hareide, men de valgte så visst ikke Kristelig Folkeparti til makta heller!

 Det er grunn til å minne partilederen om at KrF bare fikk 4,2 prosent av stemmene ved fjorårets valg, og var den virkelig store taperen. Under Hareides ledelse mistet partiet en fjerdedel av velgerne, og ville stått ribbet til skinnet dersom det ikke hadde karret seg så vidt over sperregrensa på 4 prosent. Det gjorde at 8 representanter kunne sette seg på stortingsbenken, hvorav hele 5 er utjevningsmandater.

Erna Solberg valgte Frp og ikke KrF, sutrer Hareide videre. Han ønsket seg en sentrumsregjering, sier han, uten å fortelle hvordan den skulle fått utrettet noe. KrF har 8 representanter på Stortinget, Høyre har 45, Venstre 8, og selv med Senterpartiet sine 19 med på laget ville en slik regjering vært i mindretall.

Nå har KrF-lederen i ukevis kjørt slalåm mellom egne standpunkter, med bortforklaringer, utydelighet og uklarheter om hva som ble sagt og lovet før og etter valget i fjor. Men han innrømmer i det minste at han er fornærmet på Frp.

For regjeringen og Frp har «imamsleikingen» hatt sin pris. Sylvi Listhaugs uttalelser under valgkampen i fjor om at Hareide «snakker imamer etter munnen og sleiker dem oppetter ryggen», rystet KrF-lederen. Han er fremdeles dypt krenket. Så kan det jo hende at Listhaug hadde poeng som traff, det har ikke vært mye kritikk av religiøs fundamentalisme fra Hareides side. Men smart var uttalelsene definitivt ikke, med tanke på regjeringssamarbeid.

Resultatet av KrF-lederens snuoperasjon er at hans eget parti – og ungdomsparti – er dypt splittet, og at partilederens egen stilling er i spill. Om partiet ikke følger hans råd 2. november, er han ferdig som leder.

Det lever de fleste av oss godt med. Det som ikke er bra, er politikerforakten som følger i kjølvannet av denne saken. Og den gjelder ikke bare Hareide og hans maktbegjær. Den rammer også Solberg og Støre, samt alle som har deltatt i kappløpet for å tekkes ønskene til et miniparti som altså bare 4,2 prosent av velgerne stemte på.

Det aller verst er likevel at landets statsminister faktisk er rede til å endre en lov våre formødre kjempet innbitt for i årtier. Små endringer nå kanskje, men hvem vet hva neste trekk blir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse