Annonse
Et amerikansk B-52 bombefly eskortert av to norske F-16 over Trøndelag under vinterøvelsen Cold Response 2016. Foto: Forsvaret

Ad bekymringer i nord

Ser i bladet Nordlys av 2. april at en av bladets kjente journalister vil vekke vår bekymring for at amerikanerne «patruljerer» i de nordlige områder med flykapasiteter som kan bære atomvåpen («under nesen på Kreml», som det sies). Det lyder kanskje ikke så bra, men det er ikke minst ment for å kunne
være oss til hjelp i en «gitt situasjon».

Men journalisten må vite at noen var/er bekymret for de «fastsettingsøvelser» som russerne har drevet med helt hen mot polpunktet, etter at de - etter egne utsagn - hadde plantet sitt flagg undervanns på selve nordpolen.

Hvorfor dette?

Og vi er også bekymret for flere andre ting - den kraftige oppbygginga av nye atomubåter med nye atomvåpen, like ved vår grense. Våre bekymringer i dette feltet omfatter videre den nye, store arktiske brigaden (10000 soldater som lett kan forsterkes til 30000, ifl. uttalelser fra presidenten). Hensikten med denne brigaden er at den skal opererer helt i nord, de har nye våpen og er svært mobile. Og når vi da vet det fins 14 flyplasser på- og i nærheten av Kola, flere av dem «sivile», men de er også forberedt for å kunne ta mot / betjene militære enheter, spesielt i nord-området.

Det i seg selv gjør oss da ikke mer avslappet; særlig når det er beregninger / opplysninger om at det i samme område fins om lag 1000 operative tanks.

I fjor sommer kom det meldinger fra Sverige om at russiske fly drev bombevelser (uten bruk av bomber, heldigvis) mot svensk territorium, og landet protesterte og kalte det en provokasjon. Men, vi har 300 amerikanske øvings-soldater i Norge ei tid nå permanent framover, ogvi må ikke «provosere»….. verken «Bjørnen» i øst eller noen fra opposisjonen i Norge.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse