Annonse
KORONA: Fra grensen til Sverige og Norbotten ved Bjørnefjell. Smitte av korona er nå ute av kontroll i Norbotten.

Advarsel fra Norrbotten

I Norge har mange, på vei inn i sommerferien, senket skuldrene etter at korona-smitten ser ut til å være under kontroll. Aktsomheten er ikke som den var for få uker tilbake.

Situasjonen i Nord-Sverige de siste dagene bør imidlertid minne oss om at faren på ingen måte er over. Rapportene fra Gällivare, ikke langt fra den norske grensen, er skremmende. En enkelt og såkalt superspreder, er alt som skal til for å utløse et utbrudd som kan bringe et samfunn til bristepunktet. Onsdag ble det registrert hele 103 nye tilfeller i Norrbotten län (fylke).

Bare i Gällivare, en by med rundt 9000 innbyggere,  skal over 300 personer være smittet med covid-19.

Til Sveriges Televison (SVT) forteller overlege Ola Wulf ved sykehuset i Gällivare om en kaotisk situasjon med en ny korona-smittet pasient i timen sist helg. Sykehuset hadde ikke rom nok til alle de syke. Pasienter blir flydd til andre sykehus i Sverige, og nabolandet Finland har tilbudt hjelp gjennom å stille akuttplasser til disposisjon. SVT melder også om at vikarer ikke våger å arbeide i helsevesenet i redsel for å bli smittet.

Dette er triste tilstander vi har forbundet med Italia, men nå er dette altså den nesten uvirkelige  situasjonen i en by rett ved den norske grensen i nord.

I Sverige tror man smitten har startet i forbindelse med arbeid i en av LKAB sine gruver. Det kraftige utbruddet har tatt ledelsen i Sveriges nordligste region på sengen. Regiondirektør Anna-Stina Nordmark Nilsson i Norbotten sier at man nå omfordeler personal og utstyr for å håndtere situasjonen. Det er etablert en regional krisestab.

Situasjonen viser til fulle at norske myndigheter har gjort riktige vurderinger når det gjelder reiserestriksjoner for Sverige. Norge har langt lavere smittetall, og har fram til nå håndtert viruset på en bedre måte enn svenskene. Men det er ingen grunn til å hovere. Tvert imot bør kaoset i Norbotten være en advarsel til alle her hjemme som tar lett på smittefaren.

Korona-viruset er nemlig ikke borte, og det skal lite til før sitasjonen kommer ut av kontroll, også på norsk side av grensen. Alle som tror de kan heve seg over de norske smittevernreglene, bør tenke seg nøye om.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse