Annonse
Nordlys er et naturfenomen, og fullstendig ubrukelig som navn på et geografisk område, mener Frithjof Heitmann i Alta - eller Nordlysbyen som det også heter. Dette bildet er tatt av fotograf Yngve Olsen Sæbbe i Nordlys.

Æ e nordlysing æ, kossen e det med dæ?

Nordlys er et naturfenomen, og fullstendig ubrukelig som navn på et geografisk område.

Til tross for at Norge ikke tillater tvangsekteskap, har regjeringa bestemt at Troms og Finnmark skal slås sammen til en region. På felles den fylkestingssamling mellom Troms og Finnmark i Kirkenes 31. oktober klarte de ikke å komme til enighet om navnet, til tross for at det bør være nokså selvsagt.

For eksempel ble Sogn (tidligere Sygnafylke) og Fjordane (tidligere Firdafylke) til Sogn og Fjordane fra 1919, mens Møre og Romsdal ble dannet av de tre fogderier Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre.

I vårt tilfelle er navnet ganske naturlig Troms og Finnmark (alt 1) eller Finnmark og Troms (alt 2).

Alternativ 1 uttales tung-lett-tung-lett, mens alternativ 2 uttales lett-lett-lett-tung, som en fanfare: Tattara ta! Uansett så vil Troms og Finnmark aldri gå ut av bruk hos oss som bebor de to fylker, så hvorfor skal vi lete etter flere forslag?

Om vi føler at vi må finne et nytt navn, så synes jeg i alle fall at vi må holde oss nede på jorda. Jeg sikter til Nordlys, som Claus Jørstad fra (Frp) lanserte på møtet i Kirkenes. 

Nordlys er et naturfenomen, og fullstendig ubrukelig som navn på et geografisk område.  A som bor i Trøndelag , er trønder. B som bor i Nordland og er nordlending, mens C(laus) som bor i Nordlys vil være en nordlysing! Hvis vi befinner oss utendørs når det er mørkt, og retter blikket opp mot himmelen, så ser vi stjernebilder, vi ser månen, og vi ser kanskje nordlyset. Om vi ser alt dette beror på været:

  • ”Ut på dagen kommer det inn et lavtrykk som vil føre til kraftige stormbyger langs kysten i hele Nordlys.” Nyhetsmelding til Nordlysinteresserte: ”Spesielle atmosfæriske forhold fil føre til at vi får oppleve kraftige nordlysbevegelser i nord. Særlig i det nordøstlige Nordlys. 

Som leserne ser har jeg tillatt meg å bygge overskriften på Unit Five sin radiohit Nordlending fra 1978, der tekstforfatteren Tore Hansen i fjerde linjestiller spørsmålet: Liker du alt som er sprøtt? Mitt svar er nei. 

Jeg avsluttet ovenstående meningsytring 9.11. med håp om at Jørstad ville trekke tilbake sitt håpløse navneforslag, etter at han fikk tenke seg om. Men mandag 13. forteller NRK at Nordlys ikke bare eksisterer som et brukbart navnalternativ i Claus Jørstads hode, for i følge NRK har Troms Frp og Finnmark Frp ”bestemt” at Nordlys skal være. Egentlig Nordlys fylke, men like fullt så er det interessant å observere at ingen av de involverte Frp-politikere har motforestillinger til det bokstavelig talt svevende navn.

Til slutt: Hvis Troms og Finnmark ikke blir tatt i betraktning som navn, så ser jeg for meg enda et navn. Det har god klang og står så absolutt til Nord-Hålogaland bispedømme, som dekker menighetene i Troms og Finnmark. Navnet sier seg sjøl: Nord-Hålogaland.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse