Annonse
EN SISTE HILSEN: På vei ut, men avgått byrådsleder Øyvind Hilmarsen og det blåblå byrådet rekker å sende en siste hilsen til velgerne i Tromsø. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Ædda, bædda, fra de blåblå

Som forutrettede småunger, tvang det avgåtte blåblå byrådet i Tromsø gjennom sitt privatiseringsvedtak om vasking - på deres siste dag i posisjon.

De blåblå må forlate taburettene, men ingen, og i hvert fall ikke velgerne, må tro de kan hindre blåblå politikk. Det er arroganse så det holder.

Jeg kunne selvsagt tenkt: Good riddance, nå starter en ny politisk periode i Tromsø. 

Men jeg kan ikke dy meg. Jeg vet at jeg kommer til å høres indignert ut. Moralsk forarget.

Det er helt greit. Jeg er indignert. Jeg er moralsk forarget. Jeg er til og med forbannet.

Jeg snakker selvsagt om det nettopp avgåtte blåblå styret i Tromsø og måten de undertegnet en privatiseringskontrakt om vasking siste dag de satt i sitt lønnkammer, dit helst ingen skulle slippe inn.

Men enkelte ting lar seg heldigvis ikke skjule.

I beste fall er det tåpelig, et barnslig utslag av typen «Ædda, bædda, der får dere», i verste fall en hevnaksjon for at de må gi fra seg makten.

Det er som om du har tapt fotballkampen og idet du går av banen sparker du til gutten som sto på sidelinja og heiet på vinnerlaget.

Og ja da, jeg hører allerede argumentene imot. Juridisk har de sitt på det tørre.

Jeg ser allerede de lange, gravalvorlige ansiktene som snakker om ansvarlighet når de først har satt en jobb ut på anbud (selv om anbudsrunder har blitt avbrutt før), om ikke å lure de som har deltatt osv. osv.

Men her kan man virkelig snakke om hvem som er blitt lurt.

Jeg tipper at folk som har jobbet og vasket kommunens lokaler i årevis, føler seg ganske lurt.

Mange står i fare for å miste jobben med tilhørende lønn og pensjonsrettigheter, noe daværende byråd var fullstendig klar over da de bestemte seg for å legge renhold ut på anbud, som en begynnelse på fullstendig privatisering av tjenesten.

For så vidt velkjent blå ideologi, og ikke til å bli så forundret over.

Det føles vel ikke så tungt for folk som kommer fra, og kan gå tilbake til godt betalte jobber, eller ta med seg etterlønn og forvente å få seg ny fet jobb uten for store vansker.

Men så er det slik at nå har folket, velgerne, talt. De vil ikke ha det slik.

De blåblå må forlate taburettene, men ingen, og i hvert fall ikke velgerne, må tro de kan hindre blåblå politikk. Det er arroganse så det holder.

Her skal det spares - millioner.

Det høres jo fint ut, selv om millioner er blitt stadig mindre i det siste, når alle snakker om milliarder, og hus på Tromsøya går for ti-15 millioner kroner.

I Nordlys 13. oktober, beregner Øyvind Hilmarsen summen til 6,7 millioner kroner per år. Om han da har regnet med eventuelle skattetap, vites ikke.

Sikkert er det at ISS, som nå overtar den privatiserte delen av rengjøringa, er et globalt selskap, som i Norge omsetter for over seks milliarder, har hovedkontor i Oslo, dit det norske konsernets selskapsskatt formodentlig går. 

Men 6,7 millioner, hvis tallene er reelle, er penger det også – og spare er man som kjent nødt til noen ganger, både privat og i det offentlige.

Men jeg har ofte lurt på hvorfor det bestandig er de som har minst eller tjener minst man skal spare på. Ofte folk med fysisk tunge jobber.

Penger så i hvert fall ikke ut til å være et problem da man stadig toppet byrådet med nye rådgivere.

Renhold hører ikke til kommunens kjerneoppgaver, uttalte rådgiver Peter Reinholdtsen til Nordlys.

Nei visst? Han høres ut som om han har vært på seminar av typen som ble så populære i jappetida, og siden ikke har vært til å bli kvitt.

Når man ser på hvilken måte de blåblå forlater podiet, er det i hvert fall klart at enkelte kjerneverdier ikke hører inn i deres politikk. Kan jeg f.eks. antyde etikk som ett av dem.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse