Annonse
Hurtigrutens toppsjef Daniel Skjeldam på Dagsrevyen mandag 3. august.

Ærlig talt?

Når menneskelig svikt omtales som rutinesvikt har man klart å tåkelegge de faktiske svikene. Udugelighet. Uansvarlighet. Ulovligheter.

Direktør Daniel Skjeldam i Hurtigruten tar ansvar, sier han i sin pressekonferanse. Han var grenseløst ærlig, etter egen oppfatning. Det var rutinesvikt.

Det er noen ord og begrep her som stadig oftere går igjen når ledere i store bedrifter prøver å rydde bordet samtidig som de selv gjemmer seg under bordet. Hvorfor sier han at han skal være grenseløst ærlig? Enten er man vel ærlig – eller så er man uærlig? Skal det være nødvendig å forklare at man er ærlig – er ikke det en selvfølge fra en leder i en slik ansvarsfull posisjon? Hvorfor er det nødvendig å si så høyt? Kanskje fordi sannheten er at Hurtigruten faktisk har opptrådt grenseløst uærlig – og at folk har sett og skjønt det. Det kan bli kostbart for aksjeeierne i AS Hurtigruten. Det er nok de og sin egen posisjon direktøren er opptatt av. Den såkalte merkevaren Hurtigruten.

«Å legge seg flat» har blitt en velkjent strategi fra ledere som har opptrådt uansvarlig. Så understrekes det at de «tar ansvar». Hva betyr det? «Å ta ansvar» er i slike situasjoner i beste fall blitt en floskel uten noen som helst betydning – i verste fall handler det kun om å finne den økonomisk sett beste fluktruta ut av medias søkelys. Det er en åpenbar strategi for å berge seg selv. Neste unnamanøver heter «Rutinesvikt». I alle situasjoner der ledelsen har sviktet totalt omtales det som har skjedd – og som absolutt ikke skulle ha skjedd – som rutinesvikt. Da blir det straks mer ullent og ufarlig for de personene som faktisk har sviktet totalt – og som burde finne seg en jobb på langt lavere nivå. Hva er egentlig rutinesvikt?  Hvor kan jeg møte denne «rutinesvikt» for å stille han eller henne til ansvar? Ingen steder – naturligvis. Når menneskelig svikt omtales som rutinesvikt har man klart å tåkelegge de faktiske svikene. Udugelighet. Uansvarlighet. Ulovligheter.

Direktør Skjeldam har gang etter gang stått fram og forsvart at det ble hentet filippinske mannskaper fra et av de «rødeste» land i verden som umiddelbart fikk være i en arbeidssituasjon der de kunne smitte alle andre. De aller fleste i dette landet vet at det ikke er lov – og at det er alvorlig uansvarlig. Mannskapet ble rekruttert gjennom et bemanningsbyrå. Det er også et system for ansvarsfraskrivelse, lave lønninger og mere penger til søkkrike aksjeeiere.   «Ingen har interesse av å skjule noe som helst», sier direktøren i bemannings-selskapet – og nekter å svare på spørsmål. Sånn kan åpenhet også være.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse