Fagforbundet mener at nettopp fordi det er kommunens ansvar og sikre gode tjenester til de som trenger det er det en dårlig ide å nettopp «sette bestemor ut på anbud» til et AS, skriver Erik Jørgensen.

Aksjeselskapenes rolle i skattefinansiert velferd

I tirsdagens Nordnorsk debatt går Erlend Svardal Bøe og Jens Johan Hjort ut mot de tre partiene som styrer i Tromsø.

La oss kalle en spade for en spade og se at velferdsprofitører profiterer på velferd.

Igjen bruker Høyre svake argumenter om ideologiske prinsipper og de stakkar «gründerne» i Tromsø som kun ønsker å gi gode tjenester til innbyggerne. Men hva er det den politiske venstresiden og fagbevegelsen egentlig er bekymret for? Hvorfor ønsker vi å ta fra brukerne det frie brukervalget, eller gjør vi egentlig det?

De ansatte i private sektor som leverer velferdstjenester er på lik linje med de ansatte i offentlig sektor noen av de største heltene i samfunnet. De gjør en utrolig viktig jobb hver eneste dag, og vi som pårørende kan føle oss trygge på at våre nærmeste er i trygge hender. Dette kommer ikke av fargen på skjorten som kommer inn døren, men om den fantastiske tjenesten, kompetansen og kvaliteten felleskapet har bygget opp over mange år. 

Det er veldig bra og riktig som Høyre sier at når behovet oppstår er det kommunens ansvar å sikre gode helse- og omsorgstjenester til alle innbyggerne i kommunen. Men der starter uenigheten. 

Fagforbundet mener at nettopp fordi det er kommunens ansvar og sikre gode tjenester til de som trenger det er det en dårlig ide å nettopp «sette bestemor ut på anbud» til et AS. Grunnen for at dette er en dårlig ide er at et AS har en lov å forholde seg til, aksjeloven, en lov som vi mener ikke er forenelig med felleskap og velferdstjenester. Aksjeloven sier ganske tydelig at et AS er lovpålagt å gi eieren avkastning på investert kapital, og da må kvaliteten på tjenesten komme som nummer to på prioriteringslisten. 

Så hva gjør velferdsprofitørene for å gi avkastning på investert kapital til eierne? De kutter kostnadene. Det kan være lavere bemanning, ingen tariffavtale, noen ganger dårligere lønn, noen ganger får de litt høyere lønn, men det hentes fort ut i fra gullkrukken, kutt i pensjon. Det vises ikke så synlig på lønnslippen.

I innlegget til Svardal Bøe og Hjort nevner de at et mangfold i hjemmetjenesten er viktig for at brukerne skal kunne få tilpasset sitt behov. Begge er erfarne politikere og har vært med lenge nok til å vite at denne tilpasningen skjer i kommunen. Det er kommunen, ved tildelingskontoret, sammen med brukeren, som avgjør antall timer og hvilket behov de trenger. Dette skjer før de for delt ut en brosjyre fra Prima Omsorg, Privat Omsorg Nord, og, verd og merke seg, ikke Tromsø kommune. Hvorfor ikke? Spør det gamle byrådet.

Noe jeg reagerer på er at Høyre mener med at AP, Rødt og SVs vedtak har gjenskapt et klasseskille mellom de med mye penger og de med lite penger. At noen kan velge å bruke en privat leverandør til å klippe håret sitt eller andre tjenester hjemme hos seg har ingenting med de tildelte timene man får av tildelingskontoret. Den muligheten har man hatt med og uten fritt brukervalg. Det er også interessant å høre Høyre ta opp klasseskille etter at med fire år med de i regjering har forskjellene i samfunnet økt betraktelig.

Jeg ønsker også å rette blikket litt mot ordet velferdsprofitør. Et ord som noen mener kan være sårende og frekt. Det er helt riktig at det er et ord som er negativt ladet. Det er fordi vi mener at velferd og profitt ikke hører sammen, og de som tar ut penger fra felleskassa gjør noe vi mener er veldig frekt. Grunnen for at vi betaler skatt er for at enkelte oppgaver i samfunnet løser vi best i felleskap og bør ikke styres av en usynlig hånd. Jeg har enda til gode å høre at noen betaler skatt for å berike ytterst få personer. Skatteviljen er stor i Norge, men jeg er bekymret for at den vil gå ned om man ser at mer og mer av pengene vi betaler i skatt går ut av velferdstjenester og inn i tykkere og tykkere lommebøker. 

Her snakker vi ikke om småpenger men summer i milliardklassen. Velferd er blitt kjempeattraktivt for investorer! Jeg sier som min forgjenger, «disse folkan leke ikkje butikk!» La oss kalle en spade for en spade og se at velferdsprofitører profiterer på velferd. Om butikken i Tromsø er relativt liten i det store bilde må ikke Høyre fortelle meg at ikke det står store internasjonale konsern på dørtrappa som overhode ikke drives av noen ildsjeler i lokalmiljøet.

Høyre avslutter retorisk med at det ikke er politikernes oppgave å ri ideologiske kjepphester. For det å slippe markedet løs på alle områder i velferdsstaten er jo tross alt ikke ideologi.

Jeg ønsker alle sammen et godt valg! Stem på velferd, for felleskap fungerer!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse