Annonse

Alarm om folketall

Tidligere denne uken la Statistisk Sentralbyrå nye folketall for Norge, med endringer fra årsskiftet. De nakne fakta viser 807 færre innbyggere i Nord-Norge i første kvartal 2019. Dette er alarmerende tall. Og det burde umiddelbart mane til handling.

Årsakene er komplekse og sammensatte. En av dem er at fødselstallene synker, og at fraværet av innvandring påvirker folketallet i negativ retning.

I sum kan man si at når det er raskt stigning i befolkningstallene i hele Norge, peker pilene også oppover for Nord-Norge. Men når Norge nå har fått en dårlig befolkningsutvikling, blir konsekvensene ekstra store for Nord-Norge.

Noe av det mest bekymringsfulle er at de store byene Bodø og Tromsø, så vidt har en økning, på henholdsvis 41 og 63 personer. Dette er byer som de siste årene har hatt en sterk vekst i folketallet, og det er lenge siden vi har hatt så urovekkende tall for de to største byene.

Samtidig er det et paradoks at sentrum-periferi konflikten lever i beste velgående også i nord. Bodø og Tromsø er ofte utpekt som fiender i sine egne omland. Til de som påstår at Bodø og Tromsø karrer til seg alt, kan vi si følgende: Hvis målet er at også byene i Nord-Norge skal bli mindre, er vi ikke så langt unna dersom utviklingen fortsetter.

Folketallsutviklingen reiser også andre viktige spørsmål om samarbeid i nord. Aldri har kranglene i aksen mellom Vadsø, Tromsø og Bodø fremstått mer pinlig. Dersom vi fortsetter slik noen tiår til, vil  det om noen få generasjoner ikke være noe å krangle om overhodet. Enten det er hjertemedisin, jernbane eller universiteter.

Vi er ikke i tvil om at den største trusselen mot en ytterligere forverring av folketallet, er et regionalt Nord-Norge som fremstår som lammet. Nord-Norge har store naturressurser, men de må tas i bruk for å bli attraktive både for tilflyttere og investorer.

Dessverre er det regionale nivået, som skulle være motoren for næringsutvikling og samfunnsbygging, preget av mistenksomhet og konflikter. Dermed mangler vi kraftfulle stemmer og nordnorske ledere som kan løfte politikk opp mot nasjonale beslutningstakere, med et sterkt og samlet Nord-Norge i ryggen. Det svekker muligheten til å få gjennomslag for tiltak som kan påvirke samfunnsutviklingen i en annen retning.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse