Annonse
Hvis jeg en gang drar fra min bygd, så stopper ikke jeg i Alta, Bodø, eller Tromsø. Det er fremdeles i periferien, smått, og minst like klimautsatt som der jeg bor, skriver Thomas Wøhni fra Lebesby i Finnmark. Foto: Stian Saur

Alarm om folketall

Hvis man først skal forlate de sosiale nettverk man har bygget, og den frie tilgangen man har til naturen omkring seg, hvorfor skulle man da flytte til et sted hvor man fremdeles må drikke uteøl med vottene på?

Jeg foretrekker et sterkt Nord-Norge hvor folk i Finnmark og Troms er herrer i egne hus, hvor vi har veier med asfalt, politi i nærheten og internet i veggen

Lederen i Nordlys den 22 mai, slår alarm om folketallsutviklingen i Nord-Norge generelt, og spesifikt om den i Tromsø og Bodø, som i siste kvartal knapt vokste. Jeg forstår skuffelsen over at veksten har avtatt, jeg kjenner ofte på den selv, når nye folketall presenteres. Dog er jeg ikke skuffet over små oppganger, det er når folketallet krymper at jeg blir betenkt. 

Kanskje var håpet at mange i min og andre kommuner, som igjennom reformer og manglende satsing har fått gjort sine liv så vanskelige, flytter derfra. Kanskje var håpet at noen av de 807 som forlot Nord-Norge heller skulle slå seg ned i et av de nevnte regionsentrene? Jeg kan kun svare for meg selv. Hvis jeg en gang drar fra min bygd, så stopper ikke jeg i Alta, Bodø, eller Tromsø. Det er fremdeles i periferien, smått, og minst like klimautsatt som der jeg bor. Hvorfor skal jeg flytte fra et sted, til et annet, hvor jeg fremdeles er langt unna sentrale deler av verden og aldri vet med sikkerhet om det blir sommer i år?

Byenes rett til å vokse, uten at noen stiller spørsmål ved fordelingen av ressurser vekk fra distriktene, stilles opp som en nødvendighet for et sterkt Nord-Norge. Jeg foretrekker et sterkt Nord-Norge hvor folk i Finnmark og Troms er herrer i egne hus, hvor vi har veier med asfalt, politi i nærheten, rett til våre ressurser, internett i veggen og tilgang på offentlige tjenester. Jeg vil ikke gi fra meg retten til å påpeke det, uansett hvor pinlig det måtte bli for byen som nå huser våre nye herrer.

Jeg undrer meg samtidig litt over hvorfor man er bekymret over at befolkningsveksten i de nord-norske byene viser lav fremgang i et kvartal? Hvorfor behøver byene konstant å vokse ytterligere? Det finnes allikevel ingen naturlige ressurser der. Ressursene finnes ute i distriktene. Hvis disse ressursene skal taes i bruk, kreves det at det bor mennesker der. Byene vokser seg og ikke minst forblir store ved å ha sterke regioner, ikke ved å tømme dem for mennesker.

Er en sterk landsdel hva Nordlys ønsker, da bør avisen kikke seg seg selv i kortene og spørre om det er hva den har gitt utrykk for, når reformene har blitt oss tredd ned over hodet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse