Annonse
NHO liker å snakke om hvor bra næringslivet går her nord.  Det er et paradoks at dette ikke gir seg utslag i befolkningstallene, skriver Gunnar Thraning. Foto: Ole Åsheim

Alarmerende befolkningsutvikling i nord

Statistisk Sentralbyrå (SSB) offentliggjorde torsdag tallene for befolkningsutviklingen for 4. kvartal 2019.  Tallene for Nord-Norge for kvartalet isolert er ikke så ille, men utviklingen i fjorårets ni første måneder bidro til at Nord-Norge for året fikk en befolkningsnedgang på 1745 personer.  (Tallene for Narvik er ikke med i tabellene fra SSB).  Sist Nord-Norge totalt sett hadde nedgang i befolkningen var i 2007 (217 personer).  Man må tilbake til 1997 for å se en større nedgang i et enkelt år enn i 2019. 

Det er få lyspunkter i statistikken, men blant disse er Porsanger som hadde en økning på 54 personer i fjor.  Alta fortsetter også sin vekst.

Tromsø og Bodø mistet begge fart. Tromsøs vekst i 2019 ble på beskjedne 325 personer, langt under det vi har vært vant med og den laveste siden 1989 (320 personer).  Bodøs vekst i 2019 var på 333 personer.  Når man ser bort fra 2015 (303 personer), må man i Bodø tilbake til 2001 for å se så lav vekst.

Dersom vi bryter ned tallene for landsdelen, og holder oss til den gamle fylkesinndelingen, ser vi at Finnmark mistet 393 personer i fjor, Troms 622 og Nordland 730.  Det er dramatiske tall.  I Troms var det bare Skjervøy som hadde en økning (10 personer) i tillegg til Tromsø. Målselv (-165), Senja (-160) og Harstad (-124) har kraftig tilbakegang.

I Tromsø hadde vi i 2019 et fødselsoverskudd (antall fødte fratrukket antall døde) på 380.  Vi må tilbake til 1983 for å se et lavere tall for Tromsø.  Tromsø hadde også i 2019 netto innflytting fra utlandet (379), men det hjelper lite når folk etterhvert velger å flytte videre til andre kommuner.  Netto utflytting fra Tromsø til andre steder i landet var i 2019 439 personer.

NHO liker å snakke om hvor bra næringslivet går her nord.  Det er et paradoks at dette ikke gir seg utslag i befolkningstallene.  Det kan f.eks. være interessant å merke seg at nye Hammerfest kommune har tapt innbyggere siden 2014 (hele 76 i fjor).  Det har vært en del frustrasjon i Finnmark over at oljeselskapene går bort fra tidligere planer om ilandføringsanlegg i fylket, men den kraftige satsingen på Melkøya synes altså ikke å ha vært nok til å sikre en lys framtid for Hammerfest.

Hva kan vi forvente fremover?  NRK Nordnytt offentliggjorde tidligere denne uken at hver tredje person i aldersgruppen 19-29 år her nord enten vurderer eller kan tenke seg å flytte sørover.  Det er ikke de med minst pågangsmot og kompetanse som drar. 

Vekst i sjømatnæringen og reiselivsnæringen synes ikke å bidra i tilstrekkelig grad til at folk vil bli værende her nord.

Hvordan skal vi klare å snu utviklingen?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse