Annonse
FILM: Plakaten for den sterke filmen Sykt mørkt, om ME-pasientenes skjebne.

Alarmerende ME-økning

Skal de unge ME-rammede få forståelse og relevant tilrettelegging, må leger og andre helsearbeidere først respektere sykdommen og dens eksistens.

Antall ME-diagnoser (Myalgisk encefalopati, gjerne kalt «kronisk utmattelsessyndrom») i aldersgruppen 10 til 34 år er fem ganger som høyt som i 2008, melder NRK. Det betyr en dramatisk økning i utbredelsen av en sykdom som rammer svært hardt. De sykeste ligger isolert i helt mørke rom i årevis, så å si uten kontakt med omverdenen, mens de som er mildest rammet har ca. 50 prosent reduksjon i aktivitet sammenlignet med sin friske utgave.

Totalt regner ME-foreningen med at mellom 10.000 og 15.000 nordmenn lider av sykdommen i Norge, men ingen har skikkelig oversikt over hvor mange som lider av sykdommen. Dette skal nå kartlegges bedre.

I tillegg til at mange pasienter må vente opp til 70 uker for å komme i gang med utredning, hører vi stadig om tilfeller der unge med ME-diagnoser ikke får god nok tilrettelegging og forståelse i skolen. NRK fortalte onsdag historien til en mor i Sauda som vil ha skolefritak for sin ME-syke sønn, men som ikke får det.

ME-foreningen mener at alt for mange barn blir presset for lenge til å fortsette skolegangen, som kan resultere i forverring av tilstanden. Mange steder møtes pasientene og deres pårørende på en god måte, men altfor mange har rapportert om mangel på respekt, at deres troverdighet settes på prøve, mistenkeliggjøring, beskyldninger om sykeliggjøring av egne barn, latterliggjøring og bagatellisering.

En viktig del av jobben starter innenfor helsevesenet, der en del leger begynner å få et godt grep om ME, men der det fortsatt er en lang vei å gå, i følge lederen i ME-foreningen, Trude Schei. Hun forteller til NRK at det dessverre er noen som møter pasientene med manglende respekt og som tror at ME er en tullesykdom.

Skal de unge ME-rammede få forståelse og relevant tilrettelegging, må leger og andre helsearbeidere først respektere sykdommen og dens eksistens. WHO har for lengst klassifisert ME som en nevrologisk sykdom. Deretter må forskning på diagnostisering og behandlingsmetoder intensiveres.

Bare slik kan foreldre og stadig flere ME-rammede barn slippe å møte mistro og stigmatisering fra en så viktig arena som skolen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse