Annonse

Alarmerende utvikling blant ungdom i Tromsø

Politiet har slått alarm om kriminaliteten blant ungdom i Tromsø. Det vi leser er svært bekymringsfullt.

Ungdom helt ned i 13-årsalderen er involvert i alvorlige kriminelle handlinger. Politiet og Tromsø kommune forteller om organiserte slåsskamper med grov vold. Volden skjer hver uke. Den filmes og publiseres i sosiale medier.

- Mange av disse ser ikke på vold som kriminalitet, det sier de også selv. Det er rett og slett en voldsforherligelse, sier Kenneth Helberg, som jobber med etterretning og forebygging i Troms politidistrikt.

Politiet har gjort beslag av våpen blant ungdom i alderen 13 til 15 år. Utviklingen har eskalert på kort tid, og ungdomsgjengene skaper frykt blant andre ungdommer.

Kommune og politi forteller også om bruk av tunge narkotiske stoffer som LSD, ecstasy, kokain og MDMA blant ungdom helt i begynnelsen av tenårene.

«Det har vi ikke sett tidligere at barn ned i 15-årsalderen eksperimenterer med. Denne bruken har rett og slett eksplodert i det siste», sier Helberg i politiet.

Videre ser politiet også en merkbar økning av tyverier blant ungdom i denne gruppen.

I den grad det finnes noe positivt i denne urovekkende utviklingen, så er det at politiet og de andre fagetatene tar problemene på dypt alvor. De slår alarm og jobber tilsynelatende godt på tvers av de ulike etatene som har ansvar for ungdom i Tromsø.

Som samfunn må vi forvente at denne saken får høyeste prioritet. Det er viktig at man tar problemene ved rota så tidlig som mulig, og at det rettes en kraftfull innsats på dette området.

Det er viktig, ikke minst for de ungdommene som er involvert. De trenger hjelp til å komme på rett kjøl – jo før, jo heller.

Men det er også viktig for å stoppe rekrutteringen til dette miljøet, og ikke minst for å verne de som uforskyldt blir ofre for denne kriminaliteten.

Ifølge politi og kommune jobbes det godt ved skolene. Det er bra. Skole og hjem må involveres så tungt som mulig for å få bukt med denne utviklingen.

Vi kan alle bry oss. Vi kan si ifra til ungdommen og vi kan si ifra til det profesjonelle apparatet, med politiet i spissen, når vi ser og hører om unge som har havnet utfor.

Det er viktig å understreke at det store flertallet av de unge i Tromsø er sunn og velfungerende ungdom. Innsatsen må nå rettes inn for å hjelpe mindretallet på rett vei.

 

 

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse