Annonse
NORSKE MINNER: Norges Sigurd Rushfeldt passerer Italias Paolo Maldini under fotball-VM i 1994. Norge tapte kampen 0-1. Foto: NTB Scanpix

Aldri mer fotball-VM!

Men TIL har lært seg å vise nøkternhet, har ledelsen i Norges fotballforbund gått i motsatt retning og likner mer og mer på utskjelte FIFA.

Et forslag om å innføre lønnstak i NFF, basert på statsrådenes satser, ble nedstemt på fotballtinget i helgen.

 

Jeg husker at jeg, 9 år gammel, gråt da Norge tapte 1/8-delsfinalen mot Italia under VM i 1998. Fotballen var allerede da full av tjuvtriks, og italienerne kunne de fleste. Jeg hylte i frustrasjon mot juksemakeriet.

Jeg mente Norge kunne vunnet det verdensmesterskapet (og kanskje kunne vi det òg).

Nå tror jeg at jeg har sett mitt siste fotball-VM.

Sporten jeg en gang elsket, har nemlig vist seg å være et pampe- og mafiavelde.

Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, består av 209 medlemsland og eier rettighetene til fotball-VM. Et mesterskap som tiltrekker seg så mye oppmerksomhet at sponsor- og rettighetsdollarene flommer over.

Pengene og makten har korrumpert sporten og ført den langt vekk fra alt som kan kalles ”fair play”. Stemmer til både presidentverv og hvor mesterskap skal arrangeres, har, i en fiks innpakning, vært til salgs i årevis.

FIFA er i dag er et milliardimperium preget av tvilsomme pengeoverføringer og gamle menn som beskytter hverandres posisjoner og økonomiske interesser. Den samme gjengen bryr seg fint lite om at byggingen av nye stadioner i Qatar, VM-vert i 2022, gjøres av fremmedarbeidere på slavekontrakter.

Rundt 30 personer tilknyttet FIFA er fengslet eller siktet for svindel og korrupsjon.

Fredag vedtok FIFA reformer og det ble valgt ny president. Men kolleger jeg snakket med som var i Zürich, tror ikke det er nok.

69 prosent av verdens fotballsupportere har mistet tilliten til FIFA, ifølge Transparency International. Hvis alle vi hadde vist dette ved å skru av TV-en når neste fotball-VM starter i Russland i 2018, kan jeg garantere at pampene ville lyttet til våre krav om endringer.

Men klarer vi dét?

Inntil videre må vi passe på at norsk fotball ikke utvikler seg i feil retning.

VG avslørte forrige uke at lønningene i NFF-konsernet har økt med 59 millioner kroner på  to år. Det er 10-15 ansatte med millionlønn. Aller best betalt er Per-Mathias Høgmo som ifølge VG tjener 3,4 mill. i året. Et forslag om å innføre lønnstak i NFF, basert på statsrådenes satser, ble nedstemt på fotballtinget i helgen.

Ute i klubbene advarer de om et ”hovedkontorsyndrom” og ønsker heller satsing på talentutvikling enn en dyr, omfangsrik administrasjon på Ullevaal.

Tidligere RBK-leder Ivar Koteng sa på fotballtinget at han fryktet at Norges fotballforbund beveger seg i en retning som ligner FIFA mer enn Rosenborg. Han etterlyste nøkternhet og folkelighet.

Felles for FIFA og NFF er at de grunnleggende sett baserer seg på oss, det brede lag av folket, som enten er TV-seere, publikum, breddespillere eller frivillige. Det er derfra de har sin legitimitet, og det er derfra oppmerksomheten og inntektene genereres.

Kanskje skulle vi rette denne oppmerksomheten mot, og brukt penger på, dem vi mener fortjener vår støtte, i stedet for dem som har de sterkeste lyskasterne rettet mot seg?

For TIL, som i disse dager holder på med en omdømmeundersøkelse, burde det være et klart mål å nå flere av Nord-Norges fotballinteresserte. Ved å flytte inn i en brakke, senke lønnskostnadene og satse på lokale spillere, har klubben fått mer preg av nøkternhet og folkelighet enn før. Denne utviklingen bør fortsette om TIL vil fylle Alfheim.

TUIL er kjent for å ha landets beste supportere i Tindfotingan. Det er lett å elske en klubb der spillerne og lederne er kompiser, og til og med lar fansen være med i kompisgjengen.

Jeg lar det stå som en påminnelse til TIL og hele fotballverdenen.

For mer enn penger og fine pokaler handler fotball om akkurat dette: Samhold.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse