Annonse
ØDE BY: Med et søndagsstengt sentrum vil tusenvis av turister kunne møte en tilnærmet øde by. FOTO: Yngve Olsen Sæbbe

Men aldri på en søndag?

Men aldri på en søndag, synger Melina Mercouri i filmklassikeren «Aldri på en søndag», som gjorde henne til verdensstjerne. Det synes som om Handel og Kontor har gjort hennes ord til sine egne.

Dra inn til byen en søndag. Det er som en spøkelsesby, som om det er spredt en giftig gass og folk er varslet om å holde seg inne

Sentrumsforeningen i Tromsø ønsker å åpne sentrum for turistene. De har derfor, på vegne av handelsstanden, søkt Fylkesmannen i Troms om å dispensere fra lukningsvedtektene tre søndager i sommer. På de tre søndagene kommer det til sammen fem cruiseskip med nesten 10.000 cruiseturister til Tromsø. I tillegg kommer hurtigruteturistene og øvrige turister.

 «Nei», sier Troms Handel og Kontor, representert ved sin leder Kristine Larsen. Hun mener at besøk av cruiseskip ikke er grunn nok til å holde åpent, og viser til at små butikker uansett ikke behøver dispensasjon. «Trenger man å åpne Hennes & Mauritz for turistene»? spør hun retorisk i iTromsø.

Nei, man trenger selvsagt ikke å holde åpent noe som helst for turistene. De får sikkert dekket sine behov om bord på skipet.

Men kanskje Tromsø trenger det. Kanskje spesielt Tromsø sentrum trenger det.

Det aner meg at Larsen og HK er redd for at det skal skape presedens for ytterligere søndagsåpning. På den annen side kan det like godt føre til at butikkeierne konstaterer at dette ikke er noen god butikk. Sentrumsforeningen er heller ikke tilhenger av generell søndagsåpning.

I debatten om søndagsåpne butikker har svært mange butikksjefer uttrykt skepsis til søndagsåpent. De mener det vil koste mer enn det vil smake, for å si det sånn. Alle målinger sist høst, da debatten om søndagsåpne butikker var på sitt heteste, viste at flertallet av den norske befolkning er imot, av ulike grunner.

Noen vil holde hviledagen hellig, andre mener vi har dager nok å handle på, og bør ha denne dagen i fred til å gjøre andre ting.

Selv synes jeg ikke generell søndagsåpning er noen god idé. Jeg mener i likhet med andre at vi ikke har ondt av å ha en dag uten kjøpemas.

Jeg er heller ikke spesielt interessert i å få dyrere varer fordi noen foretrekker å gå søndagstur på Jekta framfor i bymarka, eller fordi regjeringa har en kjepphest å ri.

Vi kunne for den saks skyld tatt med de daglig utvidete åpningstidene, som også fordyrer. Vi andre betaler for at noen sjeler skal kunne handle helt fram til klokka 23. Men, det er som regel et men, og ting er sjelden svart/hvitt.

Som Lena Gustavsen Nymark i Sentrumsforeningen sier til Nord24: «Dette gjelder tre søndager. Og det er ingen tvang. For noen vil det ikke passe deres segment. Men vi søker på vegne av alle medlemmene, så kan de vurdere det selv.» Kristine Larsen viser også til dem som må jobbe disse søndagene. Det er i og for seg ikke noe argument.

Mange må jobbe helger, også søndager, ikke alltid like frivillig. Vi er mange som må bite i akkurat det sure eplet. Oppgaven for Handel og Kontor må være å forhandle akseptable avtaler for dem som må jobbe. Noen setter til og med pris på langfri, som følge av at de jobber når mange andre har fri.

Hva så med sentrumsåpne butikker noen søndager? Ønsker vi å framstå som en attraktiv by for turister?

Akkurat nå merker vi godt at Nordlys-turistene er borte. Om kort tid forlater mange tusen studenter og skoleelever byen. Da er det som om kolven i bjella faller ut.

Tromsø sentrum på en lørdag oppleves som en vitamininnsprøytning. Det er liv og røre. Du streifer innom ulike butikker, handler litt (også sånt du ikke hadde tenkt i utgangspunktet). Du treffer kjentfolk, tar en kaffe, kanskje til og med en øl eller et glass vin i solveggen hvis været er bra.

Men dra inn til byen en søndag. Det er som en spøkelsesby, som om det er spredt en giftig gass og folk er varslet om å holde seg inne. Det eneste man ser er noen forhutlede sjeler, som ikke har hørt varselet. Ekstra ille er det hvis været er guffent (og det er det jo rett som det er).

Faktisk burde vi berømme dem som nå vil gjøre et forsøk med søndagsåpent. For alt vi vet kan det like gjerne bli en fiasko som suksess. Men da har vi i alle fall prøvd.

Og fiaskoen er den enkelte kjøpmanns lodd å bære, suksessen kommer oss alle til gode.

Kanskje en smidigere tolkning av lukningsvedtektene like godt kan føre til at man slipper permanent  søndagsåpent, noe de færreste i dag ønsker. 

Og hvem vet, kanskje til og med Hennes & Mauritz kan være verdt et besøk for turister som ikke hadde beregnet helt hvor kaldt det kan være i nord selv om det er sommer, og trenger et ekstra lag med klær.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse