Alko-kutt fra Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre varsler at det ikke lengre skal serveres gratis alkohol på partiarrangementer i Arbeiderpartiet.

-Alkohol er elefanten i rommet. Det visker ut grenser og fører til at folk gjør ting de ikke burde gjøre, sier Støre.

Allerede på Arbeiderpartiets landsstyremøte i slutten av denne måneden vil den nye regelen trå i kraft.

Når den avgåtte nestlederen Trond Giske har beklaget sin oppførsel i sosiale sammenhenger med mye alkohol, burde det være nok til at alarmklokkene ringer.

Derfor tar Støre et helt riktig grep som det er grunn til å gi ham honnør for. Fest- og drikkekulturen i Arbeiderpartiet har i mange år vært tankevekkende. Foten skulle vært satt ned for lenge siden, det vet ikke minst vi i pressen som har sett dette på nært hold. Media bør også ta selvkritikk på at vi ikke tidligere har problematisert det som nå Støre bekrefter som et problem, ikke minst i skjæringspunktet mellom voksne tillitsvalgte og ungdomsorganisasjonen AUF.

Partiet har selv servert alkohol og gitt aksept for bruken, og det som ofte ender i overstadig beruselse. Da mister noen dessverre dømmekraften, og evnen til å foreta et skille mellom ønsket og uønsket oppmerksomhet.

De som har forsøkt å advare mot alkoholbruken, har dessverre blitt avfeid som moralister. Tonen har vært at alle og enhver må ta ansvar for eget alkoholforbruk.

Men nulltoleranse for alkohol på Arbeiderpartiets regning skal jo ikke handle om flertallet som er i stand til å kontrollere inntaket. Det må utformes med tanke på de som ikke klarer å stoppe i tide, og som i verste fall har utviklet et alkoholproblem.

Men dette begrenser seg selvfølgelig ikke til Arbeiderpartiet eller andre partier, som står overfor de samme utfordringene. Det gjelder også andre virksomheter og det øvrige organisasjonsliv i Norge. Mange burde lytte nøye til Støres kloke ord.

Jonas Gahr Støre har sendt et viktig signal og viser vilje til å eliminere risiko for at kvinner utsettes for situasjoner forbundet med seksuelt ubehag. Det løser på ingen måtte alle problemer knyttet til holdninger og kvinnesyn hos en del menn. Det er et lengre lerret å bleke enn å korke flasken.

Vi tolker heller ikke Støre dithen at han tar til orde for et avholdssamfunn, men har et ønske om å bidra til måtehold, og ta et oppgjør med en kultur som dessverre legger til rette for grenseoverskridende adferd.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse