Annonse
HEMNINGSLØST? At ungdom, som her i Strømstad i Sverige i påsken, fester over en lav sko, forbauser neppe mange. Men tør andre enn sjåføren å si nei takk til å drikke alkohol? Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Men drikke vil vi - og vi vil at de andre også skal drikke

Å røre ved noens alkoholvaner, må være et av våre siste tabuer.

Å si nei til alkohol uten å ha en «god grunn», som at du er gravid eller kjører bil, oppleves nærmest som et svik mot fellesskapet

Vi babler i vei om de mest intime ting og bretter ut livet vårt på Facebook, men å snakke om eller se på egen alkoholbruk, vil vi ikke.

Å si nei til alkohol uten å ha en «god grunn», som at du er gravid eller kjører bil, oppleves nærmest som et svik mot fellesskapet. Det opplever mange som av ulike årsaker ikke ønsker å drikke alkohol til enhver tid.

I Nordlys forteller Christer Leon Øwre-Fjeld om hvor lei han er av drikkepresset, og hvordan det, ifølge ham selv, ble skikkelig krig da han ikke ville drikke alkohol i sitt eget bryllup.

Han synes det er trist at alkoholen er så sentral i alle de store tingene gjennom et liv. Trist er det i hvert fall at ikke folk selv skal få bestemme om de vil innta alkohol eller ikke.

Men kan egentlig noen av oss som selv drikker alkohol, fri oss fra at vi en eller annen gang i livet har nødet noen til å ta et glass de egentlig ikke ville ha?

Litt av problemet i dag er at alkohol er blitt så mye mer vanlig, kanskje særlig i urbane strøk der du er mindre avhengig av bil enn ute i distriktene.

Der du før ble budt en kopp kaffe eller te, kan det like gjerne skje at du tilbys, til og med nødes, til et glass vin.

Kanskje ikke så rart når 90 prosent av oss drikker alkohol jevnlig. Riktignok peker rusforsker Thomas Clausen overfor NRK på at det fortsatt er helgefylla som preger drikkemønsteret i Norge og inntak av høye doser alkohol får oss til å gjøre ting vi ellers ikke ville gjort.

En gjennomgang som NRK har gjort, viser at sju av ti drap i Norge, begått av ruset gjerningsmann, er begått i alkoholrus. Det dreier seg om et mindretall, de som har problemer, skal vi tro Frps stortingsrepresentant Morten Wold.

Men som Thomas Clausen peker på, om bare én av 100 drikkesituasjoner ender i en voldelig hendelse, blir det likevel mange fordi så mange av oss drikker.

Og som professor Helge Waal ved Senter for rus- og alkoholforskning sier (han har problemer med Frps skille mellom de som har problemer og de som ikke har): Veldig mange av de alkoholrelaterte voldsepisodene, ikke minst ulykkene, er det helt alminnelige folk som ender opp i, på grunn av uvettig drikking.

Enda et trist forhold ved de rusrelaterte drapene, er at halvparten er gjort av unge mennesker mellom 17 og 30 år. Ungdom som får hele livet sitt ødelagt.

Men drikke vil vi, og vi vil slippe å høre gnålet om at økt tilgjengelighet øker problemene. Og vi vil at de andre også skal drikke.

Rusforsker Kalle Gjesvik har uten tvil et poeng når han til Nordlys mener at personer som holder seg edru på fest, oppleves som en trussel mot egen drikking.

Sps stortingsrepresentant Kjersti Toppe, sa på Dagsnytt 18 at alkoholpolitikken handler om solidaritet. Dessverre tror jeg hun kan se langt etter den solidariteten.

Ni av ti av oss drikker, vi ser på alkohol som en vanlig vare, og vil ha den mest mulig tilgjengelig.

Da er det lett å glemme familier som knuses i skyggen av alkohol og vold og barn som får hele sin oppvekst og kanskje sitt liv ødelagt.

Vi er ikke så solidariske de fleste av oss, når det går utover vår egen bekvemmelighet.

Men vi kan i det minste akseptere at folk sier nei takk til alkohol, uten at de skal behøve å oppgi en grunn til at de ikke vil ha det.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse