Annonse

All you need is food!

Matproduksjonen i verden trues av flom og tørke. I Norge trues den av IKEA.

En milliard mennesker i verden får ikke nok mat. 300 millioner unger sovner sultne hver kveld. Samtidig kjøper store selskap og rike land jord til matproduksjon i utviklingsland.

Matproduksjonen i verden trues av flom og tørke. I Norge trues den av IKEA.

Om et verdenskart med oversikt over hvor det produseres mat sammenliknes med et kart over hvor klimaendringene vil ramme hardest, så ser de skummelt like ut. FNs klimapanel har lagt fram en rapport som viser hvordan klimaendringer rammer matproduksjonen. Det skjer allerede.

En milliard mennesker i verden får ikke nok mat. 300 millioner unger sovner sultne hver kveld. Samtidig kjøper store selskap og rike land jord til matproduksjon i utviklingsland. Dem som mener at det er det samme hvor maten vår produseres, bare vi får kjøpt så billig mat som mulig, tar ikke bare feil. Flere går en sulten framtid i møte om deres syn vinner fram. Med knapphet på ressurser blir lokal matproduksjon enda viktigere. Mat er makt.

I Akershus står 135 mål matjord i fare fordi Høyre og Frp gikk til valg på å la IKEA etablere seg på en åker. Andre steder kan trusselen være bygging av hytter og veier. Bare 3-4 prosent av Norges areal er matjord. Matjord har blitt bygd ned under flere regjeringer, bare i fjor var nedgangen på størrelse med over 16.000 fotballbaner. Det som er nytt med dagens regjering er nedbygging av jord kombinert med frislipp av markedskrefter.

Frp har lansert et nytt ord: næringsrett. Bønder skal få næringsrett over jorda; altså skal reguleringer brytes ned slik at bønder fritt kan bestemme over egen jord. Det kan høres forlokkende ut i teorien, men hva skjer om eksempelvis bo– og driveplikta forsvinner og gårdsbruk selges på det såkalt frie markedet? Da må folk som vil produsere mat konkurrere om å kjøpe bruk på samme vilkår som dem som ønsker seg en fritidseiendom. I Alta og Tana vil det i praksis innebære at unge mennesker som vil bli bønder må konkurrere med laksebaroner fordi den beste jorda ligger langs elvene. 

Hadde Beatles skrevet poplåter i dag ville «All you need is food» blitt en landeplage. Om vi skal få nok mat og trygg mat kan ikke bønder belønnes med kjærlighet til jorda aleine. Viktige samfunnsoppgaver som matproduksjon må være lønnsomt. Inntekten til bønder har økt de siste årene, men det økonomiske gapet mellom bønder og andre yrkesgrupper er fremdeles stort. Landbruksoppgjøret blir den store prøvesteinen på om finnes politisk vilje til å styrke norsk matproduksjon. 

Det er få andre yrkesgrupper som samtlige av oss er avhengige av flere ganger daglig. Mat må vi ha. Bare drømmer kan leve av luft og kjærlighet, sjøl IKEA trenger bønder for å selge sine berømte kjøttboller. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse