Annonse
the future
The Future (Lars Utstøl)

Alle bør ha en gamer på laget

Verden digitaliseres — fra innerste fjordbotn, via Upper West til ytterste nes. Det er ikke snakk om et fint lite ferniss på eksisterende bilder av verden. Det meste kommer til å bli snudd på hodet. Fem ganger. Og hvem vil være noen av de beste til å holde oss i water?

Å rekoble talenter til næringsliv og samfunn er ikke gjort over natta. Det er et stort samfunnsløft. Men vi kan starte med en mental treningsøkt: “Hvordan vil mitt team og mitt foretak utvikle seg med en gamer på laget?”.

Jo, nettopp: Gamerne.

Deres grenseløse “mindset” for eksempel. Det foregriper hvordan vi kommer til å agere i fremtiden. Måten de kobler læring til oppdrag foregriper modeller for hvordan effektiv kunnskapsutvikling kan skje livet igjennom. Måten de organiserer ressurser rundt oppdrag og avbyråkratiserer samarbeidsprosesser — foregriper fremtidens arbeidsmønstre.

Lista er lang.

Så kommer samfunnets utfordring: Gamerne som — ofte — ikke har tatt den tradisjonelle skole- og arbeidsveien, er ikke koblet til næringsliv og akademia. De lever så å si sitt eget liv. En gigantisk sløsing med talent! Spørsmålet blir hvordan kan vi kan rekoble talentene og på den måten gi næringsliv og samfunnet større kapasitet til innovasjon og utvikling i en digital tid?

(Et lite parentes: Hvem kan lære av hvem på veien inn i et digitalt samfunn og en digital kultur? Er det talentene som vil lære av erfarne arbeidere eller er det ledere og medarbeidere som vil lære av digitale talenter? Jeg tror det — fantastiske — svaret er begge parter! Klarer man å få til gode samspill mellom “de erfarne” og den nye generasjonen — gamerne — åpner det seg arenaer i nord der ulike perspektiver, ideer og kunnskap vil utvikle begge parter. I stort monn.)

Å rekoble talenter til næringsliv og samfunn er ikke gjort over natta. Det er et stort samfunnsløft. Men vi kan starte med en mental treningsøkt: “Hvordan vil mitt team og mitt foretak utvikle seg med en gamer på laget?”

Kunnskapstrening IT  har tjuvstartet litt: I Tromsø har vi etablert en såkalt ThemeLab - der bedriftens (Easymeeting AS) digitale innovasjonsfelt blir knadd på av talenter, faglige veiledere, medarbeidere og bedriftsledelse. Resultatet skal både bli nye applikasjoner til bedriften, økt kompetanse blant talenter og medarbeidere og relasjonsbygging mellom samfunnets digitale talenter og arbeidslivet (med mål om mange nye og spennende karrierer!) 

Med andre ord: Når nordnorske bedrifter og lokalsamfunn i landsdelen vil utvikle sine tjenester og produkter for en digital tid, så fins det noen nye typer medspillere man kan bringe inn -  gamerne!

Med dem blir det som å bringe inn fremtiden. Og dit skal vi jo alle….

(Kunnskapstrening IT utforsker hvordan man kan koble digitale talenter — som står utenfor arbeid og skole — til næringsliv, samfunn og akademia. Kunnskapstrening IT samarbeider med bedrifter, regioner og universitet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse