Annonse
Under slagord som " Send barna hjem nå " og " Barnevernet = Gestapo " samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget lørdag for å vise sin motstand mot barnevernet. Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet. Samtidig skulle det være lignende demonstrasjoner i nærmere 60 byer i 20 land, ifølge arrangørene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Alle dere som ønsker barnevernet avviklet: Hva er alternativet?

Men la oss si at det finnes saker som «kun» dreier seg om ris, og hvor barnevernet da reagerer. Det er forbudt å slå barn. Ikke kan det vel være nødvendig heller, annet enn for å skremme dem til lydighet.

I helgen var det demonstrasjoner mot det norske barnevernet i flere land og byer. Mytene utenlands florerer, som at barnevernet tar barn fra utlendinger for å fornye det norske genmaterialet, og at myndighetene i Norge forfølger kristne og ikke vil at barn skal få en kristen oppdragelse. Det siste er vel rett hvis de kristne opererer med gammeltestamentlig oppdragelse, men da har det ikke noe med religion å gjøre.

I en forskningsrapport utført av Nordlandsforskning i 2015 kommer det fram at tre av fire foresatte som har vært i kontakt med barnevernet har stor tillit til apparatet. Blant befolkningen ellers er tilliten laber med en av fire.

Er det ikke et tankekors at de som har hatt med systemet å gjøre har langt større tro på det enn de som bare leser aviser og/eller Facebook? 

Saken som satte sinnene i kok akkurat nå er en omsorgsovertakelse i Naustdal. Foreldrene i saken har ikke selv uttalt seg til norske medier, men de har snakket med diverse utenlandske. Skal man tro dem (mediene) så mener foreldrene at det handler om en kristen oppdragelse med ris. Barnevernet har naturligvis ikke uttalt seg, da de har taushetsplikt. Og slik hører vi kun om den ene siden av saken gang på gang.

Men la oss si at det finnes saker som «kun» dreier seg om ris, og hvor barnevernet da reagerer. Det er forbudt å slå barn. Ikke kan det vel være nødvendig heller, annet enn for å skremme dem til lydighet.

Et slags hovedargument i kommentarfeltene synes å være at man selv ikke har tatt skade av ris eller annen fysisk avstraffelse. At det er bagateller.

Hvordan vet man at man ikke har tatt skade? At man ikke er en litt mer mistroisk utgave av seg selv enn den man ville vært uten å bli slått av dem som skal beskytte en? Personlig synes jeg det er rart om man virkelig ikke tar noen skade av vold. Hvis det ikke er skadelig, men tvert imot en helt grei måte å lære barn forskjellen på rett og galt, hvorfor fortsetter vi ikke med det som voksne?

For sent på jobb? Ti slag på rumpa. For sent gjentatte ganger? Ti slag da også, men inne på personalrommet slik at ydmykelsen blir total.

Et annet argument mot barnevernet er at barn i fosterhjem klarer seg dårligere enn gjennomsnittet. Slik er statistikken – det er ingen tvil om det. Men er det nødvendigvis på grunn av barnevernet eller fosterhjemmene? Barn skal ikke bli tatt fra foreldrene for bagateller og uten at barnevernet har gjort det de kan for at barna skal kunne bli hjemme, og det betyr at de fleste fosterbarn er skadet allerede når de havner i fosterhjem. Kanskje hadde statistikken sett langt verre ut uten omsorgsovertagelser?

Vi bor i et land hvor barn har en egenverdi. De er ikke foreldrenes eiendom som man kan skalte og valte med som man selv vil. Og det skulle enda bare mangle! Fordi barna har selvstendige rettigheter trenger vi et system som skal ivareta ta de mest grunnleggende: Å ikke leve i frykt, og/eller at basale behov er oppfylt.

På nett er det mange sider som er opprettet med ett formål, å avvikle barnevernet. Det offentlige skal ikke blande seg borti om man velger å slå barna, ydmyke dem, eller ruse seg og glemme at man har barn. Mantraet er at foreldre selv vet hva som er best for deres barn. Når under 25% av befolkningen har stor tillit til barnevernet, så viser det kanskje at svartmalingen fungerer.

Barnevernet gjør feil. Den såkalte Christoffer-saken er et godt bevis på det (åtte år gamle Christoffer Kihle Gjerstad ble drept av stefar etter lang tids mishandling i 2005). Her sviktet alle ledd, fra skole og sykehus, til barnevern og politi. Og de gjør selvfølgelig feil andre veien også. Men foreldrene kan ta sakene til domstolene, med gratis advokat, og barnevernet er ikke den instansen som avgjør om omsorgsovertakelse skal finne sted.

Alle dere som ønsker barnevernet avviklet: Hva er alternativet?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse