Annonse
Arbeiderpartiet startet valgkampen i Erna Solbergs hjemby på søndag. Partileder Jonas Gahr Støre fikk selskap av Sondre Lerche på scenen. Foto: Emil Weatherhead Breistein, BA

Alle må med

Skal vi sikre en bærekraftig velferdsstat for kommende generasjoner, er det ganske enkelt sånn at alle må med!

Arbeidsledighet blant ungdom er et stort problem fordi det kan lede arbeidsføre mennesker inn i en vond sirkel som det kan bli vanskelig å komme ut av.

Arbeiderpartiet har startet valgkampen. Det skjedde i Erna Solbergs hjemby, Bergen, forleden. Ikke uventet heiste Jonas Gahr Støre fanen mot arbeidsledigheten, på et Vestland som har fått føle følgene av konjunkturnedgang og krise i petroleumsnæringen.

Det er spesielt de unge Arbeiderpartiet er bekymret for. Partiet lanserer flere tiltak, noen spesielt rettet mot unge arbeidsledige. En egen aktivitetsreform for å hindre at unge faller utenfor arbeidslivet skal iverksettes, og Ap lover også en egen yrkesfagmilliard, som blant annet skal brukes til lærlingetilskudd og nytt utstyr på de yrkesfaglige utdanningene.

Aktivitetsreformen skal gjelde de som er født etter 1990, den skal i tillegg til å hindre frafall, også bidra til at flere får muligheter på arbeidsmarkedet. Det gjelder særlig unge uføre. Partiet vil legge til rette for flere arbeidsplasser for mennesker med gradert uføretrygd.

Arbeidsledighet blant ungdom er et stort problem fordi det kan lede arbeidsføre mennesker inn i en vond sirkel som det kan bli vanskelig å komme ut av. Manglende arbeidstrening gjør at man risikerer å stille bakerst i køen av jobbsøkende. Andelen unge som ikke er i arbeid er høg, og denne arbeidskraftressursen har vi som samfunn ganske enkelt ikke råd til å la være å bruke. Det er også foruroligende at antall unge uføre øker.

Men det er ingen enkel oppgave å ta fatt på. For der vi  i tidligere tider hadde buffere til å ta imot de som droppet ut av skolen, for eksempel, er muligheten vesentlig mindre i dagens samfunn. Noen yrker er mer eller mindre borte, andre er overtatt av arbeidstakere fra lavkostland. Mens generasjonene før oss kunne gå til sjøs, eller få seg jobb som lærling uten noen form for utdanning, er alternativene adskillig færre i dag.

Arbeiderpartiet har alltid talt arbeidsfolks sak, og partiet har solid historikk å vise til når det gjelder kampen mot fiende nummer en: arbeidsledigheten. Det er derfor en tung tradisjon Støre og hans besetning nå fører videre. “Alle skal med” er tittelen på partiets nye program. Det er en god tittel, den er framtidsrettet og mye viktigere  enn høylytte løfter om økt skattelette og mer underholdning. For skal vi sikre en bærekraftig velferdsstat for kommende generasjoner, er det ganske enkelt sånn at alle må med!

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse