Annonse
LOFOTEN: Vilt og vakkert, med mye vær og natur. Nå pågår en kamp for og imot iverksettelse av en konsekvensutredning med hensyn på eventuell fremtidig petroleumsaktivitet i farvann nær Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Kai Jensen / NTB scanpix

Alt annet enn et kompromiss

De som tror at å åpne Lofoten for oljevirksomhet er et kompromiss er blitt ført bak lyset.

Derfor mener vi det er helt essensielt at dette området sees på som ett, og ikke blir forsøkt delt opp på grunn av politiske kompromisser.

Fredag kunne Nordlys melde at Arbeiderpartiet nå diskuterer mulige kompromiss om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. I kommentaren til Skjalg Fjellheim ble det skrevet at deler av Arbeiderpartiet er villig til å gi oljemotstanderne selve hovedpremien – et oljefritt Lofoten, som et kompromiss. Sannheten er heller at deler av Arbeiderpartiet er villig til å gi Lofoten til oljeindustrien., og forsøker å forkle det som et kompromiss. 

Det som i følge Fjellheim tegner seg som et forslag fra deler av Arbeiderpartiet er at Lofoten, altså Nordland VI, skal åpnes for konsekvensutredning, mens man avventer konsekvensutredning av havområdene utenfor Vesterålen og Senja. Samtidig skal man være klar for å verne området rundt Lofotodden for petroleumsvirksomhet. Utfordringen er bare at dette er alt annet enn et kompromiss. 

For det er utenfor Lofoten man tror olja ligger, og det er oljeutvinning som har et størst konfliktpotensial med naturverdiene og fiskeriene - Det er på Nordland VI noen av de beste fiskefeltene er, og det er på Nordland VI vi finner verdens største kaldtvannskorallrev. At Arbeiderpartiet er villig til å verne området rundt Lofotodden, et område som og er foreslått som nasjonalpark, er ikke en seier for de som ikke ønsker å spille russisk rulett med verdens siste store torskestamme. 

Dersom miljøstemmene i Arbeiderpartiet godtar det såkalte «kompromisset» taper vi langt mer enn vi vinner. Selv om sokkelkartet deler disse områdene i tre, følger ikke økologien de samme kartene. Innen den 1 800 km lange kyststrekningen fra Møre til Øst-Finnmark er det den 400 km lange strekningen mellom Røst og Senja som utgjør det desidert viktigste delen gytefeltene for våre kommersielle fiskearter. 70 prosent av Norskehavets og Barentshavet fiskeriressurser passerer gjennom Lofoten, Vesterålen og kysten av Troms i de mest kritiske fasene mens de er konsentrert til sjøens øvre blandingslag.

Derfor mener vi det er helt essensielt at dette området sees på som ett, og ikke blir forsøkt delt opp på grunn av politiske kompromisser. Forvaltningen av våre havområder skal gjøres kunnskapsbasert og helhetlig, ikke stykkevis og delt etter hva som er enklere politisk, eller hva som må til for å blidgjøre noen lokal- eller fylkeslag som er villig til å risikere torskens fødestue for kortsiktig profitt. 

Dersom Arbeiderpartiet foreslår å verne området rundt Lofotodden for petroleumsvirksomhet, eller Vestfjorden for den saks skyld, vil vi selvsagt støtte dem i det. Men om de samtidig forsøker å åpne deler av områdene for konsekvensutredning vil de få nøyaktig samme stempel som i valgkampen for fire år siden – som et parti som svikter på miljø. Ethvert parti som vil åpne hele eller deler av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet vil aldri bli godkjent som et miljøparti, fordi de stryker på selve lakmustesten. Arbeiderpartiet har nå en gylden mulighet til å unngå stempelet som miljøversting i valgkampen, - men det krever at de sier nei til oljevirksomhet og konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse