Annonse

Alt får en konsekvens – til slutt

Nå går det et sted mellom 10-20 % av velgermassen og vaker i et tomrom mellom SV og Høyre og bare skriker etter et sted å gjøre av seg. Det som skjer, er at enten holder de seg hjemme, eller de stemmer mer revolusjonært, eller reaksjonært enn de egentlig vil.

Når det gjelder AP, så er det ingen som har illustrert forvirringen på en bedre måte enn Bjørnar Skjæran da han ankom Nesna Lærerskole i en diger traktor og en skinnende ren kjeledress. En kunne jo lure på om hans politiske rådgiver kom fra Senterpartiet og ikke fra industribyen Mo i Rana.

I skrivende stund er ikke årets valgresultat klart, men jeg kan nå tillate meg å spå at vi i for eksempel Alstahaug får en større valgoppslutning enn normalt, samt at årets valgresultat blir en blanding av langt mer reaksjonær og revolusjonær tankegang, både til venstre og høyre, enn det folk her egentlig tilsier.

Vi får nok mange situasjonsbestemte kommunestyrer. Og det tror jeg som sagt vil skje på mange steder i landet. Blant annet i Nord-Norge, og da spesielt på Helgeland, samt på Nordvestlandet og i Bergen, Oslo, Stavanger og Trøndelag. Og da står utdanning, sykehus, bompenger, eiendomsskatt, vindmøller, sentralisering og klima på dagsordenen.

Alt får en konsekvens – til slutt.

Vi i Norge er et meget skattevillig folk. Vi betaler vår skatt, om ikke bestandig med glede, så gjør vi det. Vi har tradisjonelt hatt et såkalt indirekte skattesystem i Norge. Det vil si at vi har blitt trukket i lønn, så har det offentlige fordelt det hele i sine budsjetter. I tillegg har en rekke avgifter blitt lagt direkte på det vi forbruker. F.eks drivstoffavgifter.

Når så våre politikere begynner å gå bort fra dette prinsippet, uten at det direkte skattetrykket minsker tilsvarende, så må det bli bråk. Og nå har dette tatt fullstendig overhånd når det gjelder både eiendomsskatt og bompenger.

At jeg for eksempel skal betale mer i eiendomsskatt for min bolig i Alstahaug, med takst på cirka 2,5 millioner, enn en enebolig i Oslo til 11 millioner, hører ingen steder hjemme. Syns jeg.

Det samme gjelder den ufattelige bruken av bompenger som nå har spredt seg utover i kongeriket. Å ta seg en tur til Vestfold i sommer, kom på noe over 1700 kr i bompenger. Hvorav hele 8 kr for ei bybru i Sverige.

Jeg forstår dem som bor i de største av våre byer meget godt. Dersom det er slik at de ønsker å begrense biltrafikken i enkelte deler av byene, så er det bare å stenge den for privatbiler. Og sørge for at gatene er åpen for all nyttetrafikk, samt for dem som må bruke bil og dem som bor der. Uten å flå folk. DET er en rettferdig måte å gjøre det på.

Alt får en konsekvens – til slutt.

Som sagt så tror jeg at årets valg vil bli en blanding av reaksjonære meninger, i sann blanding med svært revolusjonære meninger. Og det vil skje mange steder.

Trøsten får være at dette er et lokalvalg, og lokalt så er folk interessert i å finne løsninger. I selv de merkeligste konstellasjoner. Så det blir neppe en katastrofe. Kun en alvorlig advarsel om hva som kan skje om to år.

Alt får en konsekvens – til slutt.

Det er jo slik at om en for eksempel går MGD nærmere etter i sømmene på endel områder, så ser en jo raskt at det de forfekter ville medføre den totale kollaps i for eksempel Europa. Vi kan jo ta dette med flyskam.

Om folk virkelig tok dette på alvor, så ville økonomien i land som Spania, Frankrike, Italia, Hellas, Tyrkia, Kroatia, Portugal, samtlige øyer i Middelhavet, samt på Kanariøyene. I tillegg til storbyer som London. Paris, Roma, Istanbul osv., osv., bryte fullstendig sammen.

Det dette igjen ville ført til, er de største sosiale opprør/ urolighetene vi hadde opplevd i Europa siden 1848. Og det ville spredd seg fra land til land. Noe som ville være helt uunngåelig.

Vi som bor i Norge får jo av og til et totalt feil inntrykk av hvordan det virkelig er ute i Europa/verden. Blant annet når det gjelder El-biler. Som er marginalt i bruk i resten av verden. Og det skal Venstre og MGD være glade for. For de hadde ikke klart å produsere engang batterier nok. For ikke å snakke om strømforbruket.

La oss nå si at vi bygger ut dette i Norge. Det som da ville skje, var at bensinstasjon etter bensinstasjon ville bli lagt ned og erstattet av ladestasjoner. Helt uunngåelig at det ville ende slik.

Dette ville jo medføre at vi ikke får se en eneste utenlands bil, eller bobil i dette landet, med de konsekvenser dette vil få for turismen. Foreløpig har vi kun gjort det slik at de ikke kan bruke sine bilradioer her. Ille nok. Det neste er altså at de ikke skal kunne bruke sine biler her. Og vi i utlandet.

Alt får en konsekvens – til slutt.

Nå går det et sted mellom 10-20 % av velgermassen og vaker i et tomrom mellom SV og Høyre og bare skriker etter et sted å gjøre av seg. Det som skjer, er at enten holder de seg hjemme, eller de stemmer mer revolusjonært, eller reaksjonært enn de egentlig vil.

AP blir regnet som et slags Høyre light. Og det er opp til dem selv å ordne opp. De er rett og slett nødt til å bevege seg mer mot venstre og sørge for at det blir politisk full kontroll med hva som skal skje med for eksempel vår utdanning og helse. Om det det er å gå mot venstre, da.

Lokalt så kan vi jo trøste oss med at den famøse beslutningen om å legge ned lærerskolen på Nesna, samtidig totalt torpederte Helgelandssykehusets styres drøm om ett stort sykehus for Helgeland i Mo i Rana. Et slikt vedtak vil nå føre til totalt opprør.

Alt får en konsekvens – til slutt.

Om to år er det riksvalg. Og der råder på langt nær samme pragmatisme som lokalt. Samtidig så tilsier all politisk historikk at det vil bli et systemskifte og det kan bli en skummel” affære. Om ikke AP ser hva som er i ferd med å skje.

Om de igjen ønsker å bli en maktfaktor, så er de nødt til å å foreta en kursendring. Blant annet på de områder jeg før har nevnt. Og sannsynligvis også når det gjelder enkelte andre reformer.

Gjør de ikke det, så blir de nærmest gisler for SV, MGD, Rødt og Senterpartiet. De sitter selv med nøkkelen som kan forhindre dette, men det kan koste. I Norge kan vi ikke ta nyvalg og når vi så kaoset i Sverige, så blir det bare blåbær mot det vi kan oppleve her.

Om vi ikke får en storkoalisjon mellom Høyre og AP, da. Det dekker vel meningen til 70-80 % av folket og nøytraliserer alle ytterliggående og reaksjonære standpunkt.

Det spørs faktisk om de ikke blir nødt til å gå for en slik løsning for å berge vår oljeindustri. Et mareritt for dem som ønsker å ødelegge vår viktigste industri. Det vil si radikale MDG. Å nøytralisere andre radikale partier i samme slengen blir et pluss. Om Høyre og AP er pragmatisk nok til å gå tilbake på noen av sine reformer, da. Blant annet helse og utdanning. AP har egentlig intet valg.

Alt får en konsekvens – til slutt.

Når det gjelder AP, så er det ingen som har illustrert forvirringen på en bedre måte enn Bjørnar Skjæran da han ankom Nesna Lærerskole i en diger traktor og en skinnende ren kjeledress. En kunne jo lure på om hans politiske rådgiver kom fra Senterpartiet og ikke fra industribyen Mo i Rana.

Alt får en konsekvens – til slutt ønsker jeg AP lykke til. Det trenger de. Og Norge trenger et AP litt lenger til venstre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse