Annonse
TANKEKORS: Det er et tankekors at vi har 10 millioner mobiltelefoner liggende i skuffer og skap, skriver Karlstrøm. Foto: ANB

Alt kan fikses!

Framtiden i våre hender har får tida en nasjonal kampanje.

Tema er reparasjon av elektronikk. Det er et tankekors at vi har 10 millioner mobiltelefoner liggende i skuffer og skap. Dette er ressurser på avveie.

Vi ønsker å vise de gode eksemplene. Derfor premierte vi nå nylig bedrifter i Tromsø som slår et slag for reparasjon og vedlikehold. Dette var skomakere og sykkelreparatører. Disse kommer til å bli viktigere og viktigere i framtida. Regjeringen har vedtatt at Norge skal være en spydspiss i omleggingen til sirkulærøkonomi. Foreløpig er det mye prat - det må settes handling bak ordene!

Vi har nå laget en grønn guide (green guide) for Alta, Tromsø, Lofoten og Bodø for at du lettere skal finne de miljøvennlige alternativene. I Kabelvåg åpnet det nylig et reparasjonsverksted sammen med utlån av utstyr. Forlenger vi levetida til tingene vi omgir oss med, sparer vi mye ressurser.

Det er viktig at både myndigheter og store virksomheter går foran.

Derfor krever vi følgende:

  • mobilprodusentene må lage produkter som det er mulig å fikse
  • reservedeler er tilgjengelig for uavhengige reparatører
  • vi beholder garantien selv om det er reparert av en uavhengig reparatør
  • ikke moms på reparasjon

Hvis vi skal få et bedre og mer rettferdig samfunn, må alle bidra. Innovative og kreative løsninger ønskes velkommen. Vi håper våre nye kommunepolitikere vil bidra.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse