Annonse

«Alta tar kontrollen over fylkestinget»

Det er de små kystkommunene som har tapt

Alta tar kontrollen over fylkestinget etter en stemmeaksjon, jubler Altaposten. Etter tallene å dømme, har de nesten en tredjedel av representantene og i tillegg 1. vararepresentant fra tre av partiene.  Mens Alta får 10 representanter og Sør-Varanger 5 representanter, får de øvrige kommunene i høyden 2 representanter som Hammerfest, mens det er seks kommuner som overhodet ikke blir representert, slik som Loppa, Hasvik, Kvalsund, Måsøy, Lebesby og Berlevåg. Det er de små kystkommunene som har tapt. Det bør også nevnes at Kystpartiets 1. kandidat fra Vardø, ble vraket (av velgerne fra Alta) til fordel for Kystpartiets representant fra Alta. I den grad fylkestinget skal speile hele befolkningen, er det klart at dette er et problem.

Arbeiderpartiet har fått inn 5 representanter fra de tre største kommunene, mens 10 representanter kommer fra mindre kommuner. De øvrige partiene har fått 12 representanter fra de tre store kommunene, mens bare 5 representanter kommer fra mindre kommuner. Hammerfests to representanter kommer fra Arbeiderpartiet. Dette viser at opposisjonen i kommunen også står svakt også i fylkespolitikken.

Betyr så Altas sterke posisjon noe for fylkespolitikken? Både ja og nei. Fylkeskommunen har gjennom lang tid blitt ribbet for oppgaver. Det viktigste som gjenstår er videregående skoler, samferdsel og næringsutvikling. Heldigvis er det slik at Arbeiderpartiet og samarbeidende partier har absolutt flertall og viktige avgjørelser blir tatt i gruppemøter og samarbeidsmøter. Dette vil kunne demme opp for den sterke patriotismen som Alta viser på ulike områder.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse