Annonse
Rektor Hanne Solheim Hansen på styremøtet i Nord universitet onsdag, der campus på Nesna og Sandnessjøen ble lagt ned. Foto: Vegard Anders Skorpen

Alvorlig for Nord-Norge

Slakten av utdanningene på Helgeland er et stort tilbakeslag for desentralisert, høyere utdanning i Nord-Norge.

Styret ved Nord Universitet har i sitt møte denne uka vedtatt å legge ned studiestedene i Nesna og Sandnessjøen. Blant det som går med i dragsuget er både førskolelærerutdanning og sykepleierutdanning.

Avgjørelsen er et alvorlig tilbakeslag for desentralisert utdanning i Nord-Norge, og får store konsekvenser for lokalsamfunnene som rammes. Med et pennestrøk er noe av grunnmuren revet bort.

Særlig Nesna rystes i grunnvollene, og viktige kompetansearbeidsplasser blir borte når det settes strek for 100 år med lærerutdanning. Reaksjonene er sterke, og det ropes på omkamp, med støtte fra Senterpartiet, Ap og SV.

Det som skjer med utdanningene på Helgeland, er et trist resultat av den norske universitetsepidemien det siste tiåret. Det har blitt alt for lett å bli universitet. Det er en formidabel sløsing med samfunnets ressurser å dytte vitenskapsteori på folk som skal jobbe på lokalsykehus og kommunale sykehjem. Men mye av dette er drevet fram av lokal- og regionalpolitisk prestisje, og at skiftende regjeringer har delt ut universitets-logoer som sukkertøy til alle særinteressene.

Problemet er at et universitet må ha muskler når det gjelder produksjon av forskning og doktorgrader. Når dette mangler, går det galt, noe Nord Universitet har fått merke.

Dessuten er det monomane fokuset på forskning ikke tilpasset samfunnets reelle behov. Man har havnet i en absurd situasjon der Nord Universitet er tvunget til å ha fokus på å hevde seg internasjonalt innen forskning, i stedet for det som burde være hovedoppdraget: Å betjene helsevesenet og skoler med sykepleiere, barnevernspedagoger og lærere.

Alt dette ivaretok de tidligere høgskolene i Nordland på en utmerket måte med sine tradisjonsrike profesjonsutdanninger. Nordland var i tillegg kjent for journalistutdanning og siviløkonomutdanning i absolutt toppklasse, sterke merkevarer som er sølt vekk.

Det er åpenbart at nedleggingene i Nesna og Sandnessjøen nå blir iverksatt i et desperat forsøk på å redde Nord universitet sin status som universitet. Det må føles bittert for politikerne på Helgeland som i en årrekke har sluttet opp om det som ga seg ut for å være et fylkesuniversitet for Nordland.

Samtidig har regjeringen abdisert, utdanningsminister Iselin Nybø toer sine hender når utdanningene på Helgeland slaktes. Det styrker inntrykket av en regjering som har vendt ryggen til distriktene, og det føyer seg inn i malstrømmen av sentralisering som feier over landet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse