Annonse

Alvorlig situasjon

Det var aldri noen god ide å slå sammen Nord Universitet med Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Nord universitet vil legge ned sine campus på Nesna, Sandnessjøen og Stokmarknes. I tillegg til konsekvensene for de ansatte som berøres, betyr dette en avvikling av en desentralisert modell for høgere utdanning i Nordland.  Fra nå av skal Nord kun ha to campus, i Bodø og Levanger, i tillegg til noen få studiesteder, blant annet Rana.

Dersom administrasjonens innstilling går gjennom i styret, vil Nordland fylke stå tilbake med kun to studiesteder. Fylkesuniversitetet knaker i sammenføyningene.

For eksempel vil Lofoten og Vesterålen, et område med et en befolkning like stor som hele Finnmark fylke, stå uten universitet- og høgskoletilbud. Ved Stokmarknes flyttes personellet til Bodø. Til sammenlikning har Finnmark beholdt sine tre campus, etter fusjonen mellom UiT og Høgskolen i Finnmark i 2013. Utdanningstilbudet i Finnmark er styrket med en rekke nye studieplasser.

Det som nå skjer i Nordland er for det første en konsekvens av at vi har fått for mange universiteter. Det har skapt store problemer med kvalitet og inntekter for de minste, som dermed må sentralisere driften, slik Nord nå sier de er tvunget til å gjøre. Å samle fagfolk gir større slagkraft, hevder ledelsen ved Nord.   

Dernest er det gjennomført fusjoner som ikke var hensiktsmessig. Det var aldri noen god ide å slå sammen Nord Universitet med Høgskolen i Nord-Trøndelag. For eksempel ønsket Nesna å slå seg sammen med UiT, naturligvis fordi man forsto at det styrket mulighetene for å beholde et desentralisert studietilbud.

En region uten et tilbud om høgere utdanning er ingen attraktiv region. Derfor bør verken Lofoten og Vesterålen eller søndre del av Helgeland være uten et slikt tilbud særlig lenge.

Sykepleierutdanningen i Stokmarknes har for eksempel vært svært viktig for å betjene regionen med helsepersonell. Det samme gjelder lærer og førskolelærerutdanningen som har hatt stor betydning for skoler og barnehager.

Disse samfunnskritiske funksjonene er nå satt ut av spill. Dersom Nord Universitet legger ned sitt tilbud på Stokmarknes, bør Nordland fylkeskommune ta kontakt med UiT Norges arktiske universitet og sørge for at viktige og desentraliserte tilbud består i regionen Lofoten og Vesterålen. Dette nordnorske ansvaret håper vi UiT er klare til å ta.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse