GLAD I IRAN: Per Sandberg sier Iran er et av verdens mest misforståtte land. Her taler han under en internasjonal fiskeri- og oppdrettsmessen i Teheran i september 2016. Foto. Nærings- og fiskeridepartementet.

Ambassadør Sandberg

Dersom Per Sandberg hadde vært norsk diplomat, slik han drømmer om å være, ville han nå ha blitt hjemkalt og stått uten jobb. 

I et intervju med Finansavisen i desember 2016 røpet fiskeriminister Per Sandberg hva han kunne tenke seg å gjøre når han er ferdig i politikken. Han vil gjerne bli diplomat!

Vi må ta utgangspunkt i at Sandberg da drømmer om å gjøre tjeneste i norsk diplomati. Spørsmålet er om han med sin ferietur i Iran - sammen med sin unge kjæreste - har styrket ambisjonen. 

Kan det tenkes at sjefen hans stiller opp som referanse for Sandberg som norsk ambassadør i, tja, for eksempel Teheran? “Til UD: Jeg kjenner Per Sandberg som en pålitelig og ansvarsfull kollega, og gir ham med dette mine varmeste anbefalinger. Vennlig hilsen Erna Solberg.”

Det er mulig det har formodningen mot seg. Fiskeriministeren har fått en mild refs i offentligheten, men hva skjer på bakrommet i regjeringen? Vi får håpe det brukes hardere ord der.

Fiskeriministeren informerte ikke statsministeren eller eget departement om feriereisen til Iran. Og når han er kommet tilbake til Norge, opplever han en offentlig ydmykelse. Sjefen har tatt telefonen fra ham, og levert den til norske sikkerhetsmyndigheter. Slik foreldre gjør med et lite og naivt barn, som ikke kan forvalte tillit.

Alvoret i saken forsterkes i Dagbladet, som skriver at Sandberg har reist til Iran med elektronisk utstyr som inneholder hele regjeringens saksbehandlingssystem. Der finnes det ifølge Dagbladet pågående saker til behandling, utkast til regjeringsnotater og ferdige regjeringsnotater.

Alt dette er unntatt offentlighet og berører politisk sensitive saker. Kanskje handler det om terrorsikring. Eller annen samfunnskritisk infrastruktur. Det er snakk om dokumenter som er egnet til å skade norske interesser dersom hemmeligheter havner på avveie.

Et vesentlig tilleggspoeng er at Iran har et tett og vennskapelig samarbeid med Putins Russland, en annen versting når det gjelder etteretningsvirksomhet mot Vesten.

PST har i flere år advart mot aggressiv iransk etteretning.  Derfor er kritikken fra den høyt respekterte og tidligere norske etteretningssjefen Kjell Grandhagen knusende, i tillegg til å være velbegrunnet.

Sandbergs telefon har blitt hacket, og han har ikke bare utsatt seg selv, men også mange andre, for en betydelig sikkerhetsrisiko, sier Grandhagen til NRK.

Grandhagen gir en beskrivelse av Sandberg som må kunne kalles skjødesløs og amatørmessig. Det er en adferd som setter Per Sandberg først, og regjeringen og landet i andre rekke. Det taler sitt eget språk når han forsvarer seg med at “han har vært ute og reist før” og gjør sine egne vurderinger når det gjelder sikkerhet. I tillegg forbeholder han seg utrolig nok retten til å gå inn og ut av rollen som statsråd, akkurat som det passer ham selv.

Sandberg planlegger å «slå hardt tilbake» mot de som nå stiller ubehagelige spørsmål om hans lefling med presteregimet i Teheran. 

I mellomtiden venter vi i spenning på en avklaring fra hans partileder Siv Jensen. I oktober ifjor deltok Sandberg på et møte ved den iranske ambassaden i Oslo, der en «venneforening» mellom Iran og Norge skulle etableres. Sandberg har ifølge VG svart at han representerte Fremskrittspartiet i egenskap av 1.nestleder. Var Siv Jensen og partiledelsen informert? Var det godkjent av partiet at nestlederen skulle representere FrP? Hvor er invitasjonen?

Vi har sett bildene av Sandberg på en offisiell tilstelning på den iranske ambassaden i Oslo, der han deltar i feiring av den islamistiske revolusjonen i 1979. Der sitter han på første rad omgitt av kvinner med hijab. Og nå, etter sin feriereise i diktaturet, sier han at Iran “kanskje er et av de mest misforståtte landene i verden”.

Det er selvfølgelig en helt hårreisende, på grensen til tragikomisk, uttalelse fra en statsråd i et liberalt demokrati som det norske, som representerer det motsatte av et undertrykkende og brutalt islamistisk diktatur.

Det er lett å forstå hvorfor eksil-iranere i Norge er opprørte og kler av Sandberg til skinnet i den ene artikkelen etter den andre. Noe som gjør saken enda mer pinlig for Erna Solberg.

For nå er det hennes egen dømmekraft som trekkes i tvil, når det gjelder hvilke statsråder hun holder seg med. Dersom Per Sandberg hadde vært norsk diplomat, slik han drømmer om å være, ville han ha blitt hjemkalt og stått uten jobb. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse