Annonse
Alt i alt begynner det å ligne «amerikanske tilstander» i Frp, både lokalt og sentralt, kommenterer Oddvar Nygård.

Amerikanske tilstander i Frp

Nominasjonsprosesser er ofte krevende i alle politiske partier. Men Frp setter alle de andre partiene i skyggen når de kvesser knivene de skal bruke mot sine egne partifeller.

Da han ble nominert som Tromsø Frps ordførerkandidat kunne Bjørn Gunnar Jørgensen i et intervju med Nordlys gi følgende melding om situasjonen i lokalpartiet: «Partiet står samlet om veien videre». Det var 10. november i fjor. I de tre månedene som har gått siden da har den interne borgerkrigen i Tromsø Frp nådd nye høyder.

Maktkampen innad i partiet har ikke bare dreid seg om å få skjøvet de to partinestorene, Jan Blomseth og Tor Egil Sandnes, ut i kulda. Partiveteranen Ole M. Johansen har ledet nominasjonskomiteen som leverte listeforslaget til høstens fylkestingvalg i det sammenslåtte Troms og Finnmark. Men Johansen og komiteen hans har blitt grundig overkjørt av styret, som forkastet hele lista som nominasjonskomiteen vedtok. «Jeg vet da fanden hva man skal si om den saken. Det har blitt noe grums», oppsummerer Johansen til Nordlys. «Jeg har aldri vært borti så mye tøv som dette. Aldri», tilføyer han, og kaller hele nominasjonsprosessen «bingolotto».

Som kjent er borgerkriger de mest brutale krigene. Frp i de to nordligste fylkene ser ut til å bekrefte dette til fulle. Søndag 10. februar skal partiet vedta ei valgliste som det ikke fins noen innstilling til. Det kan fort bli et spektakulært politisk blodbad. Nominasjonsprosesser er ofte krevende i alle politiske partier. Men Frp setter alle de andre partiene i skyggen når de kvesser knivene de skal bruke mot sine egne partifeller.

Slik er altså situasjonen i partiet ordførerkandidat Jørgensen på senhøsten beskrev som «samlet om veien videre». Det blir imidlertid helt feil å si at Jørgensen løy. Han gjorde bare det hans store politiske forbilde, Donald Trump, gjør flere ganger om dagen. Han presenterte noen alternative fakta.

Det må sies å være noe spesielt at velgerne i Tromsø får anledning til å stemme på en lokal mini-Trump ved kommunevalget til høsten. Jørgensen har vist seg som en særdeles lærevillig elev som har plukket opp flere triks fra sitt store forbilde. Som kjent snakker Trump på inn- og utpust om muren han skal bygge mot Mexico.  Vår lokale kopist snakker på samme vis om bompenger. Han repeterer budskapet på autopilot: Nei til bompenger. Nei til bompenger. Nei til bompenger.

Dette budskapet er jo langt over grensen til det surrealistiske når alle vet at det er Jørgensens egne partifeller som har bekledt statsrådstolen i Samferdselsdepartementet siden 2013. Der har de sittet og administrert det ene bompengeprosjektet etter det andre i mer enn fem samfulle år, over det ganske land. Frp i regjering er selve fødselshjelperen til innføring av bompenger i hele kongeriket.

Men det stopper ikke der. Paradoksene står i kø i denne saken. For i Tromsø sverger ordførerkandidat Jørgensen dyrt og hellig på at han og det lokale Frp aldri vil gi opp motstanden mot bompenger. Ja vel. Men konsekvensene dette får er åpenbare. Da vil Tromsø Frp heller ikke kunne styre sammen med et Høyre som har et nylig årsmøtevedtak på at de vil støtte arbeidet for å få en såkalt byvekstavtale med staten – en avtale som med overveiende sannsynlighet betyr innføring av bompenger. Splittelsen på borgerlig side i kommunestyret legger da veien åpen for et mulig fortsatt styre med Rødt, SV og Arbeiderpartiet.  Og Bjørn Gunnar Jørgensen vil stå igjen som ufrivillig, politisk fadder for en «sosialistisk» styrt Tromsø kommune. Noe den selvsamme ordførerkandidaten i en debatt på Nordlys-TV denne uka med fynd og klem omtalte som «en katastrofe for Tromsø».

Det skal så visst ikke være lett. Skandalene står nærmest i kø. Full krig innad i lokalpartiet. En fremstående stortingsrepresentant, Helge André Njåstad, har måttet trekke seg fra alle verv etter å ha lekket sensitiv informasjon. Hans stortingskollega Mazyar Keshvari risikerer å bli straffedømt etter svindel med reiseregninger, og etter sist helg ble han også siktet for grove trusler. Med våpen. Det går for seg i lov og orden-partiet.

At i alt begynner det å ligne «amerikanske tilstander» i Frp, både lokalt og sentralt. Og ikke en eneste, passe stor flyktningkrise som kunne fått litt ekstra fyr på valgkampen, er å skue over horisonten.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse