Annonse
JERUSALEM: Kristne bærer, tradisjonen tro, et kors opp Via Dolorosa på langfredag. Foto: REUTERS/Amir Cohen

Den åndelige rasfaren

Vårherre er skjøvet inn i likegyldighetens mørke krok, og ingen tid på året demonstreres det så klart som i påsken.

Færre og færre vil la seg diktere av religiøse påbud i saker som handler om frihet, likestilling og menneskeretter. Kirken har gjort seg selv irrelevant for dagens mennesker.

En god fjellvettregel er å ikke kjøre inn i rasfarlig terreng i påsken. De fleste nordmenn er klar over det og de som ikke har behov for å leke med livet tar rasfaren alvorlig. Men uansett vær og snøforhold et det ikke ute i naturen rasfaren er størst.

Intet sted i den norske geografien er rasfaren så stor som i medlemsregisteret til Den norske kirke. Og det er få forholdsregler geistligheten kan ta for å stoppe dette åndelige raset.

En fersk undersøkelse viser oss bildet av den norske kristenhet anno 2015. Bare 38 prosent av befolkningen tror på Gud. Vi er blitt et folk av gudsfornektere, tvilere og ateister.

Vårherre er skjøvet inn i likegyldighetens mørke krok, og ingen tid på året demonstreres det så klart som i påsken. Det er ikke Jesu lidelse og påståtte oppstandelse som engasjerer den norske folkesjela i denne høytiden.

For flertallet av nordmenn fremstår Bibelens fortelling og Kirkens dogmer som gamle eventyr. En del av vår kulturarv, men ikke relevant som fundament for menneskers liv 2000 år etter Golgata.

Derfor er de eneste lokalitetene som er overbefolket i påsken, ikke kirkerommene, men smørebuene.

Hvis værmeldingen holder, og det ikke inntreffer nasjonale katastrofer, tegner påsken 2015 til å bli et glitrende monument over en gudsfornektende – eller vantro, for dem som foretrekker det uttrykket – nasjon.

Kirkens benkerader kommer til å stå ganske så tomme, mens turistanlegg, hytter og skiløyper er overfylt med nordmenn som søker ut i naturen. Man kunne finne på å tro at nordmenn har byttet ut kristendommen med en form for moderne naturreligion. Fjellviddene og bratthengene har fått nærmest åndelig status.

Sekulariseringen, som det så fint heter, av samfunnet i det 21. århundret, er et lenge varslet faktum. Årsakene til avkristningen er flere.

Vitenskapen har skjøvet religionen langt ut i periferien av hva som er tenkelig og troverdig. Samtidig har kirken seg selv å takke, ved sin dype konservatisme i spørsmål som kjennetegner et fritt og liberalt demokrati.

Færre og færre vil la seg diktere av religiøse påbud i saker som handler om frihet, likestilling og menneskeretter. Kirken har gjort seg selv irrelevant for dagens mennesker.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse