Annonse
Baker Silje Hansen i Nordreisa er et godt eksempel på at småskalaproduksjon kan gå over all forventing. Foto: Ola Solvang

Andre boller i Nordreisa

Med Fristelsen Bakeri, ble det andre boller i Nordreisa.

Regnskapet hun leverer, peker nese av kjedemakta.

Da brødgiganten la ned bakeriet, mistet Silje Hansen fra Nordreisa jobben. Hun bestemte seg for å begynne for seg selv. I dag, åtte år seinere, har hun skapt en suksessbedrift. Hansen er et godt eksempel på dyktige, unge gründere, som treffer et godt marked med sin småskalaproduksjon.

Fristelsen Bakeri og Konditori går så godt at bedriften nå har fem ansatte på heltid. Det som Bakehuset Nord-Norge ikke så lønnsomhet i, har Nordreisa-kvinnen gjort til en skikkelig suksess. Regnskapet hun leverer, peker nese av kjedemakta.

Reaksjonene var sterke da bakeriet ble lagt ned i 2010. Harmen over å miste bakeriet skapte et stort engasjement for å få den lokale bedriften tilbake. Silje Hansen fikk solid støtte fra kommunen da hun vurderte å starte opp selv. Det ble avgjørende for at hun turte å satse. Selv framhever hun ordfører John Karlsen som en svært viktig støttespiller.

Initiativ og evne til å se markedsmuligheter kjennetegner gründere. Men tilgang til kapital og god veiledning er avgjørende for å få en god oppstart. Da blir støttespillere gode å ha. Det lokale engasjementet gjorde nok at Silje Hansen hadde mange med på laget. Men suksess kommer likevel ikke av seg selv. Arbeidsdagen i et bakeri starter midt på natta og varer til butikken stenger. Hansen sier det fortsatt hender at hun har 14 timers arbeidsdag!

At Fristelsen Bakeri og Konditori er populært hos kundene, viser regnskapstallene helt klart. Inne i bakeriutsalget driver hun også kafe. Den har blitt et av bygdas mest populære lunsj-steder.

Innehaveren roser bygdas folk for å ha sluttet opp om bakeriet. Men lokalpatriotisme alene kan ikke drive butikken. Ryktene går om svært gode, smakfulle kvalitetsprodukter, som gjerne får lokale navn, og på den måten knytter bakeriet tettere til lokalsamfunnet.

Norge trenger flere gründere og arbeidsplasser de kommende årene, ikke minst i distriktene. Bakeren i Nordreisa er et godt eksempel på at småskalaproduksjon kan gå over all forventing. Bygger man bedrift, er man også med og bygge levende lokalsamfunn. Med Fristelsen bakeri, ble det andre boller i Nordreisa.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse