Annonse
Medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, Steinar Madsen, går alltid med to piller i lomma. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Ang artikkel i Nordlys den 6.august, om Aspirin som livreddende behandling ved hjerteinfarkt:

I forrige uke publiserte Nordlys og andre media en nyhetssak om at at acetylsalisylsyre eller Aspirin kan løse opp blodproppen som forårsaker hjerteinfarkt, og det ble gitt råd om at alle i risikogruppen bør ha en slik tablett i lomma.

Det stemmer dessverre ikke at virkestoffet acetylsalisylsyre (forkortet ASA, selges som tabletter kalt Aspirin, Albyl-E, Magnyl, Acetylsalisylsyre mfl) kan løse opp blodpropp – altså det som forårsaker et hjerteinfarkt – i løpet av kort tid. Det kan imidlertid bremse utviklingen av en begynnende blodpropp, bidra til at en allerede dannet propp bruker lengre tid på å vokse seg større, eller bremse utviklingen av flere blodpropper i hjertet. Slik kan tabletten bidra til at konsekvensene av infarktet blir minst mulig.

Når det dannes en blodpropp i en av hjertets kranspulsårer så mister en del av hjertemuskelen den blodforsyningen som er nødvendig for at vevet skal fungere normalt og holde seg levende. Det er avgjørende for hjertet at blodforsyningen gjenopprettes så raskt som mulig, for eksempel ved at blodåren blokkes ut ved hjelp av en ballong som føres inn i kranspulsåren ved hjelp av et kateter, eller ved at det gis medikamenter som løser opp proppen (det som ofte kalles for «plumbo»). Derfor er regel nr 1: ring 113 ved symptomer som kan gi mistanke om hjerteinfarkt. «Plumbo» må nemlig gis i løpet av de 2 første timene etter at symptomene oppstod. Etter dette er proppen blitt hard og uoppløselig, og utilgjengelig for effekten av «plumbo». Oppblokking av blodåren bør også skje så raskt som mulig.

Vi som jobber i helsevesenet er opptatt av å formidle kunnskap om hvordan hjerteinfarkt kan forebygges. Det er udiskutabelt at sykdommer som hjerteinfarkt er livsstilbetinget, selv om også arv og uflaks har betydning. Det er også udiskutabelt at fet mat, et stillesittende liv, røyking og fedme/overvekt er forbundet med høy risiko for hjerteinfarkt. Høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes eller nesten-diabetes er alvorlige tegn på at du er i faresonen. Samtidig kan vi ikke underslå at genene våre også spiller en rolle. Foreløpig fins det ingen tester som med sikkerhet kan si hva den enkelte tåler før det eventuelt smeller. Noen få røykere lever til de er 100 år, og noen får hjerteinfarkt tidlig i livet selv om de er slanke, spreke og aldri har røkt. Det store flertallet av de som får hjerteinfarkt tidlig har likevel minst to av risikofaktorene nevnt ovenfor.

Om du velger å stole på at acetylsalisylsyre i lomma kan redde deg, så sørg i alle fall for at du har kjøpt tabletter som virker raskt, slik som Aspirin «Bayer» 500 mg eller Acetylsalisylsyre Norfri «Evolan Pharma». Husk også at tabletten skal tygges! Snakk med fastlegen din om du er i faresonen og derfor bør ha Aspirin i lomma.

Til slutt er det viktig å nevne at hos personer som allerede har hatt et hjerteinfarkt, så er Aspirin anbefalt som daglig medisin for å forebygge nye hjerteinfarkt. Men hos hjertefriske personer er ikke Aspirin noe en skal ta som en daglig medisin.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse