Annonse
NORSK SPION: Kirkenes-mannen Frode Berg (innfelt) sitter fengslet her i Moskva-fengselet Lefortovo, sikter for spionasje. Foto: Amund Trellevik. Bakgrunn: Dmitry Korobeinikov

Den angrende spionen

Frode Berg saken har blitt en sak som også kan bringe folk til folk-samarbeidet mellom Norge og Russland i vanry, skriver Oddvar Nygård.

Den pensjonerte grenseinspektøren fra Kirkenes fortalte at han skulle bare til Moskva for å handle julegaver. Men Russlands hemmelige tjenester visste bedre. Nå imøteser Frode Berg en dom for spionasje, der strafferammen kan være opp til 20 år i fengsel.

I forrige uke tok Berg det vanskelige valget. Han bestemte seg for å forlate dekkhistorien om julehandel, og la i stedet kortene på bordet. Han innrømmet at han i flere år har jobbet for den norske Etterretningstjenesten. Det de fleste i Kirkenes og resten av Norge trodde var en overlagt provokasjon mot Norge fra det autoritære Russland og Putins hemmelige tjenester, viste seg å være noe helt annet. Russerne var i sin fulle rett til å arrestere Frode Berg.  Konvoluttene han skulle levere til en ukjent mottaker var del av en norsk etterretningsoperasjon på russisk jord. Og det var altså ikke første gangen den joviale norske pensjonisten var kurér for den norske E-tjenesten.

I dette tilfellet er det med andre ord den norske siden som har spredt «fake news». Og russerne som har fortalt sannheten. Det bør mange, også vi norske medier, reflektere over. Men det er selvsagt lett å bli lurt. Frode Berg er jo en person som det har vært vanskelig å forestille seg var spion. Coveret, dekkhistorien, til Berg var jo nærmest perfekt. En eldre, samfunnsengasjert herre som var medlem av Menighetsrådet, styremedlem i kulturprosjektet Pikene på broen og mangeårig grenseinspektør med et aktivt arbeid for å bygge gode relasjoner mellom Norge og Russland. En samfunnsbygger. En venn av Russland. Hvem skulle vel ha trodd?

Så langt setter historien om arrestasjonen og anklagen mot Frode Berg norske myndigheter i et svært dårlig lys. Den norske E-tjenesten fremstår som ganske amatøraktig. Man skulle tro at det i 2017 var andre måter å overføre penger til sine agenter på, enn å sende en norsk pensjonist med 3000 euro i lomma som han skulle droppe i en postkasse i Moskva. Hvis Berg har utført slike oppdrag over flere år, fremstår oppfinnsomheten til norsk E-tjeneste som noe begrenset. At tjenesten også later til å være svært så kynisk med tanke på hvilken risiko de utsatte Berg for, muligens uten at han selv forsto oppdragets fulle alvor, fremstår også som lite kledelig. Det vil vel dessuten få andre som blir bedt om å utføre uskyldige, små tjenester for norsk etterretning, til å tenke seg om mer enn én gang.

Det er også grunn til å spørre hva våre politiske myndigheter har gjort for Frode Berg etter arrestasjonen når det er en del av vårt statsapparat som har satt en norsk borger i en situasjon som i verste fall kan få en tragisk utgang. Men tausheten både fra Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor er en tradisjonell, norsk øvelse. Innsyn i hvordan våre diplomatiske og utenrikspolitiske utfordringer håndteres i en slik situasjon, er ikke regjeringen villig til å gi. Imidlertid har Bergs russiske advokat en formening om kvaliteten på arbeidet som er nedlagt fra den norske regjeringens side. «Norske myndigheter tar ikke noe ansvar for situasjonen han har kommet i. De siste fem månedene har overhodet ingenting skjedd», sier advokat Ilja Novikov til Aftenposten. Og han føyer til: «Den eneste muligheten til å få Frode Berg fri innen rimelig tid - i år eller neste år, og ikke om 10 eller 20 år - er gjennom forhandlinger mellom Norge og Russland. Vi er veldig bekymret over hans situasjon. Det eneste svaret vi får fra Norge er at myndighetene gir Berg «konsulær hjelp». Det hjelper ingenting. Det er noe alle utlendinger i Russland får».

Hvis dette er tilfellet er det ikke rart at Berg føler seg sviktet, som han uttrykte det kort tid etter pågripelsen. Da var det vel E-tjenesten som var adressaten for Bergs fortvilelse. Hvis han nå opplever at heller ikke Utenriksriksdepartementet er til hjelp, er det lett å forstå at nordmannen føler seg sviktet og overlatt til sin egen skjebne. Og UDs utsagn om at de yter konsulær hjelp, høres helt meningsløst ut. Dette er ikke en sak på konsulært nivå. Den hører hjemme på politisk nivå.

Da Berg sist søndag innrømmet at han hadde hatt et oppdrag i Moskva for norsk E-tjeneste, uttrykte han også at han hadde følt seg presset til å ta oppdraget og at han nå angret på dette. Han sa at han ikke hadde forstått de mulige konsekvensene av det han ble bedt om å gjøre. Mange vil vel mene at det siste er et merkelig utsagn. Men det må en mann som har havnet i en så høydramatisk situasjon få lov til å si.

Etterretningsoperasjoner og spionasje driver de aller fleste land med. Mange av dem er særdeles profesjonelle. Frode Berg-saken reiser imidlertid tvil om profesjonaliteten til den norske Etterretningstjenesten. Der i gården har de etter sigende mange ganger prøvd å hyre inn sivile, bl.a. personer fra næringslivet som har hatt interesser i Russland, til å ta på seg oppdrag for E-tjenesten. I Frode Berg-saken synes det som E-tjenesten er villig til å sette vitale norske interesser på spill – Barentssamarbeidet på politisk nivå og folk til folk-samarbeidet på grunnplanet – gjennom sine spionasjeplaner med disse norsk-russiske fellesarenaene som dekkhistorier. I så fall har vi en E-tjeneste som bedriver en egen utenrikspolitikk overfor Russland. Nå ser vi at Frode Berg-saken har potensial til å sette samarbeidet med Russland i nordøst i vanry. Det bør den norske regjeringen sette en stopper for.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse