Annonse
BILBRANN: Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara etter at en bil som tilhører familien skal ha blitt påtent natt til søndag. Foto: Montasje Nettavisen/NTB scanpix

Angrep på demokratiet

Natt til søndag ble bilen til justisminister Tor Mikkel Wara påtent utenfor statsrådens bolig i Oslo. Dette er den fjerde trusselhendelsen ved justisministerens hus, siden desember i fjor.

Han har tidligere fått huset tilgriset av tagging med beskyldninger om rasisme. En lunte er forsøkt påtent i bensintanken, en søppelkasse er satt fyr på, og Wara har fått en pakke med trusler i postkassen.

I sum danner dette et skremmende mønster, med meget alvorlige og tilbakevendende angrep mot justisministeren og hans familie, som er egnet til å fremkalle frykt.

PST etterforsker nå saken som hatkriminalitet, uten konkrete mistenkte. Det fremstår som spesielt når avisen VG kort tid etter det siste angrepet – ved hjelp av anonyme kilder - spekulerer i at brannene og hærverket hos Wara kan være iscenesatt «for å polarisere og legge skylden på andre».

Langt mer nærliggende er det å se på hendelsen som et angrep på demokratiet, og dermed på oss alle. Noe slikt som dette har vi uansett aldri tidligere opplevd i Norge. Det er derfor en styrke å se at det politiske Norge så raskt har samlet seg i fordømmelsen av truslene mot Wara og hans familie.

Det var likevel bemerkelsesverdig hvordan mange unnlot å ta avstand fra de uansvarlige metodene til Black Box teater i Oslo, som i fjor høst krenket justisministerens privatliv. Under en forestilling ble det vist bilder fra hjemmet hans, bilder som var tatt i skjul og uten samtykke. Noe Wara og hans samboer fulgte opp med en anmeldelse.

Kort tid etterpå startet hærverket rettet mot Waras hjem. Statsadvokaten i Oslo har nylig beordret etterforskning for å undersøke om «det anmeldte forhold (av teatret) kan ha noen forbindelse med den siste tids hendelser knyttet til klagers hjem. Det dreier seg om meget alvorlige forhold som det er maktpåliggende å undersøke grundig», ifølge statsadvokaten.

Nå er det viktig at politiet skjerper inn vaktholdet rundt Wara, og løser saken raskt. I dette tilfelle er det en forbipasserende som har varslet om at bilen brant, noe som indikerer at vaktholdet ikke er tilstrekkelig. Vi må slå hardt ned på angrep mot representanter for vårt demokratiske styresett.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse