Annonse
UNDER PRESS: Redaktør Thomas Nilsen i den norske nettavisen Barents Observer, som har base i Kirkenes.

Angrep på ytringsfriheten

Det russiske medietilsynet forlanger at The Barents Observer avpubliserer et portrettintervju med en homofil samisk mann i Nord-Sverige. Artikkelen er publisert på russisk, og er tilgjengelig for et stort publikum i Russland.

Dersom kravet ikke etterkommes, truer medietilsynet med å blokkere domenenavnet til den norske nettavisen i Russland.

Det er selvfølgelig helt utenkelig at et offisielt russisk medietilsyn skal kunne øve noen innflytelse på hva en norsk nettavis velger å publisere. Derfor nekter redaktør Thomas Nilsen forbilledlig å etterkomme kravet. Med støtte fra Norsk Presseforbund.

Det siste angrepet mot Barents Observers pressefrihet er en del av en kampanje som har pågått mot avisen i flere år. Redaksjonen formidler nyheter om grensespørsmål, nordområdene og Arktis, med base i Kirkenes. I 2017 ble redaktøren nektet innreise i Russland, og nå forsøker altså det russiske medietilsynet å stanse den russiske utgaven.

Det er altså liten tvil om at den norske avisen har blitt en torn i øyet for sikkerhetstjenesten FSB.  Årsaken er innlysende. Barents Observer publiserer kritisk og nærgående journalistikk på russisk, for et russisk publikum, og har blant annet laget en rekke reportasjer om den omfattende militære opprustningen i nord, inkludert Kola-halvøya.

I Russland ville FSB grepet direkte og fysisk inn, men i tilfellet Barents Observer blir det umulig, i og med at både redaksjonen og serverne befinner seg utenfor rekkevidde, i Norge. Hvilke tekniske muligheter russerne har for å legge statlige sperringer på den norske avisen, er foreløpig uklart.

Det interessante med saken, er at den illustrerer utfordringene i Russland, både når det gjelder situasjonen for de homofile og ikke minst vilkårene for ytringsfriheten. Særlig urovekkende er at det er en indikasjon på en strategi som i verste fall kan handle om å forsøke å «lukke» internett for russerne. Det tyder på en nasjon som under Putin er på full fart tilbake til sovjetiske tilstander.

Torsdag twitret den russiske opposisjonspolitikeren Aleksay Navalny om saken til sine to milioner følgere, med sterk kritikk av russiske myndigheter for å forsøke å stanse en uavhengig norsk avis. Det forteller en tydelig historie om hvor viktig Barents Observers tilstedeværelse i Russland, faktisk er.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse