Annonse

Anni, si unnskyld!

Røykere blir ikke mobba. Jeg ble ikke mobba, da jeg som lubben skolejente ble erta for det. Det er en stor og viktig forskjell.

I mellomtiden syns jeg Anni Skogman skal si unnskyld til alle dem som faktisk opplever dette mobbehelvetet det faktisk er. Anni, du undergraver med dine to innlegg temaet og alvorlighetsgraden i det.

Ei av mine beste venninner ble mobba. I en lang periode, over år, møtte hun daglig trakassering, erting og negativ oppmerksomhet. Daglig fikk hun høre alt som var feil med henne. Da hun søkte hjelp og støtte, fikk hun beskjed om hva hun måtte jobbe med. Slik hørte hun hva hun ikke fikk til, hva hun ikke fiksa. Hver dag forsøkte hun å bli bedre, gjøre det annerledes, “please” oss rundt henne slik at vi kanskje kunne like henne.

Jeg skulle ønske noen likte meg, kunne hun si.
Jeg prøver jo, men jeg får det ikke til, begynte hun å si.
Jeg skjønner hvorfor ingen liker meg, endte hun opp med.

Menneskene rundt henne gjorde det de kunne for at hun skulle få det bedre, men kompetansen var ikke god nok. Hun fikk ansvaret.

Anni Skogman, varaordføreren vår, dreit på draget forleden. Jeg er ikke så overraska: mennesker i posisjoner der nettopp kompetanse om mobbing er alfa og omega - som næringslivsledere, personalledere, rektorer, kontaktlærere - har overraskende lite kompetanse. Slik som Anni.

Les Anni Skogmans innlegg her.

Så over til voksenopplæring:

Anni, det er ingen trøst i at det går over. For det går ikke over. Mobbinga fortsetter til noen utenfra går inn og ansvarliggjør mobberne, ansvarliggjør lærere, foreldre, personalledere, tillitsvalgte osv. Det er ikke den som er utsatt som skal sette seg ned, vente til det går over eller forsøke forandre seg. Ansvaret må settes der det hører hjemme. Dem som slenger med leppa dag etter dag, snakker bak ryggen, går når den andre kommer - de sier ti år etter at “jo men, hun var jo rar”. Mobbinga tar aldri slutt om ingen tar tak.

Det er en stor og viktig forskjell fra å erte og å bli mobbet. Mobbing får ofte forferdelige konsekvenser som ødelagt eller forstyrra selvbilde, depresjon og angst. Røykere blir ikke mobba. Jeg ble ikke mobba, da jeg som lubben skolejente ble erta for det. Det er en stor og viktig forskjell. 

Vi mobber uten å vite det selv. Mobberen er ikke den stygge ekle gutten i klassen, eller den eplekjekke dama på jobb. Det er sønnen din, søstra di eller mor di. Det er deg. Det er noe av det vanskeligste for oss å erkjenne.

Ofte bagatelliser vi mobbinga til erting, flørting eller oppmerksomhet. Vi forstår ikke når vi mobber. Kanskje fordi vi ikke vet nok om mekanismene i dette.

Hva hjelper? At noen ser hva som skjer, tar ansvaret i situasjonen, setter seg ned med mobberne og forteller hva kommentarene, utestenginga, og den negative oppmerksomheta faktisk gjør med mennesket det rettes mot. At mobbing hver gang tas på alvor. Hver gang. At menneskene rundt blir orientert, at alle vet og får forståelse for hva som faktisk foregår.

Jeg hadde håpet at Anni Skogman faktisk ville ta lærdom av de innleggene som har kommet frem siden lørdag, men jeg ser i Nordlys at det har hun dessverre ikke. Jeg håper derfor at andre maktpersoner som kan gjøre en forskjell, makter å ta innover seg alvorlighetsgraden i dette. Kanskje behøver vi et kompetansesenter for mobbing som kan fortsette voksenopplæringa, som kan fortelle hva dette faktisk handler om.

I mellomtiden syns jeg Anni Skogman skal si unnskyld til alle dem som faktisk opplever dette mobbehelvetet det faktisk er. Anni, du undergraver med dine to innlegg temaet og alvorlighetsgraden i det. Med å vanne ut begrepet gjør du vondt verre for venninna mi og alle de andre som står til knes i lidelse påført av andre.

Venninna mi har det bra i dag. De aller nærmeste hadde evne til å se at det var ikke henne det var noe galt med og sto knallhardt på kravene om hjelp og kompetanseheving. Hun skal få lov å være det sammensatte, vidunderlige mennesket hun er. Det er godt å se henne glad igjen. Samtidig er det sjukt vondt å vite hva dette har gjort med henne, hva det har kosta dette flotte mennesket. Og at det faktisk kunne vært unngått.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse