Annonse
Velferdsstaten er det viktigste vi har. Men dagens NAV truer den, skriver Rødts Bendik Hugstmyr. (Foto: Scanpix)

Ansiktsløs stat

Flere år på råd med usosiale kutt gjør det verre å falle utenfor i Norge. Under parolen «det skal lønne seg å jobbe» skjuler det seg at det skal straffe seg å være syk. Syke mennesker som går på arbeidsavklaringspenger må leve et liv på enda mindre penger på økonomisk sosialhjelp. Unge AAP-mottakere må neste år klare seg på 130 000 kroner i året.

Det er som om man tror at rike og fattige mennesker er fundamentalt ulike. De rike stimuleres med skattekutt, de fattige kommer seg raskere «opp om morran» jo mindre de har. Men for å si det med George Orwell: De rike og de fattige er ulike kun i inntekt og ingenting mer. Gjennomsnittsmillionæren er bare en gjennomsnittlig vasker kledd i dress.

Den siste tidens NAV-skandale setter det hele så alt for godt på spissen: I et fremdragende eksempel på klassejus har syke mennesker blitt dømt og straffet for å benytte seg av friheten som de styrende partiene mener EØS skal gi oss. Etter alle de som har blitt urettferdig behandlet trenger vi en mer seriøs systemkritikk. Et hovedmoment må være hvordan vi mener at mennesker skal få møte Staten Norge.

NAVs kanalstrategi innebærer mye kortere åpningstider på NAV-kontorene. Det er stort sett heller ikke lov til å levere et brev på det lokale NAV-kontoret ditt. Du skal helst mestre et utall skjema og chatroboter. Det er ikke tilfeldig hvem som rammes hardest av dette overilte digitaliseringsjaget, men selv unge og teknisk kyndige kan bli gal av det.

Spekuleres det i at folk ikke skal klare å fylle ut skjemaene?

Velferdsstaten er det viktigste vi har. Men dagens NAV truer den. At det skal være så vanskelig å få snakke med et menneske når man trenger NAV handler også om verdighet. Det minste vi burde kunne avse folk er en prat med et ekte menneske.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse