Annonse
Vi i Leger Uten Grenser kan ikke stanse krigen i Jemen. Men mens vi håper på en politisk løsning kan vi redde liv og lindre nød. Først på agendaen er å stanse kolera-epidemien, skriver Sissel Overvoll. Her er hun på jobb i Jemen. Foto: Leger Uten Grenser

Ansvarlighet i koleraens tid

Over 320.000 mennesker er hittil smittet i en koleraepidemi som har kostet minst 1.740 mennesker livet i Jemen. Men dette er ikke en naturkatastrofe, det er en direkte konsekvens av krigen.

Klok av skade kan vi ikke vente på en politisk løsning. Kolera kan drepe på bare få timer etter smitte.

Krigen i Jemen har nå vart i over to år og involverer et utall militære parter. Når bombene faller fører det ikke bare til direkte drap av sivile, men også ødeleggelse av landets infrastruktur. Resultatet er store ødeleggelser av anlegg, veier, vann og avløpssnett og avfallshåndteringen i landet. Dette skaper perfekte forhold for spredning av kolera.

Jeg har selv jobbet i Jemen under denne krigen og sett at ødelagte veier og frykt for å bevege seg fra hjemmet til sykehus fører til at mange ikke får hjelp, eller kommer altfor sent til sykehuset. I en koleraepidemi betyr ikke dette kun at vi ikke får reddet den syke, men også at smittespredningen bare fortsetter da syke mennesker må pleies av sine kjære. Vi så de første tilfellene av kolera i oktober i fjor, og siden da har epidemien spredt seg raskt.

Kolera er svært smittsomt. På latin kaller vi det fecal-oral smitte. Enklere sagt; at smittsom avføring ender opp i drikkevann eller mat. Bakterien er svært aggressiv, og diare og oppkast fører til at pasienten kan miste opp til 20 liter vann på et døgn. Uten behandling er kolera livsfarlig. Men behandlingen er enkel; tilførsel av væske og behandling av komplikasjoner.

Kolera-epidemier bryter oftest ut når en befolkning ikke har tilgang til rent vann og toaletter, søppel ikke blir håndtert og folk må bo oppå hverandre.

Mens vi venter på en politisk løsning

”Denne koleraskandalen er menneskeskapt av de stridende partene, samt de som er utenfor Jemen som leder, forsyner, kjemper og fortsetter kampene”, sa FNs humanitære koordinator Stephen O'Brien i FNs sikkerhetsråd 13 juli. Med andre ord er dette ikke en vilkårlig naturkatastrofe, det er et direkte resultat av krigen.

Da følger det at de krigførende parter har et direkte ansvar for epidemien. Hvem er så de? Lista er lang: på den ene siden står Houthi-opprørerne, på den andre siden står koalisjon ledet av Saudi-Arabia, og bestående av Egypt, Forente arabiske emirater, Bahrain, Kuwait, Qatar, Sudan, Marokko, Senegal og Jordan.  USA og Storbritannia har støttet militærkampanjen med logistikk og etterretning, i tillegg til økt våpensalg til landene i koalisjonen.

Også Norge selger militært utstyr til Saudi-Arabia, selv om de kaller sin eksport såkalt B-materiell, altså ”annet militært utstyr”, heller enn ”våpen”. De om det.

De som har ansvaret for krigføringen har også det endelige ansvaret for den humanitære krisen som utspiller seg, inkludert kolera-epidemien. De må trappe opp sin diplomatiske innsats for å stanse krigen, og være seg sitt humanitære ansvar bevisst.

Klok av skade kan vi ikke vente på en politisk løsning. Kolera kan drepe på bare få timer etter smitte. Derfor har vi trappet opp vår innsats for å kontrollere og stanse epidemien. Men for å kunne gjøre denne jobben må vi ha tilgang til pasientene og vite at vi ikke blir utsatt for angrep selv.

Kolera-epidemien må stanses!

Da jeg var i Jemen opplevde vi at et av våre sykehus ble bombet, noe som førte til at helsepersonell var redde for å gå på jobb og pasienter var redde for å oppsøke våre sykehus. Som eneste fungerende sykehus i området trenger jeg nok ikke forklare nærmere hvilken konsekvens dette har for syke og skadde mennesker i området.

Alle parter må tillate nøytrale humanitære organisasjoner som Leger Uten Grenser å få tilgang til å hjelpe. Havner og flyplasser må gjenåpnes for å slippe inn flere personell og medisiner uten forsinkelser eller trenering. Angrep på sykehus har vært en sentral del av denne tragiske konflikten. Fire av Leger Uten Grensers sykehus har blitt angrepet og bombet, noe som har kostet livet til 26 av våre ansatte og pasienter.

I tillegg har helsepersonell har blitt skutt på vei til jobb, arrestert uten grunn og utsatt for trusler og angrep. Alt dette er i strid med Geneve-konvensjonen og må stanse umiddelbart.

Vi i Leger Uten Grenser kan ikke stanse krigen i Jemen. Men mens vi håper på en politisk løsning kan vi redde liv og lindre nød. Først på agendaen er å stanse kolera-epidemien. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse