Annonse
Mikal Nerberg, førstekandidat i Troms for Miljøpartiet de Grønne. Han er bosatt i Lyngen
Mikal Nerberg, førstekandidat i Troms for Miljøpartiet de Grønne. Han er bosatt i Lyngen. Foto: Liisa Leesment

Ansvarlighet i oljerusen

Det er jo ellers noe håpløst pessimistisk å tro at Norge, i motsetning til for eksempel Danmark og Sverige, ikke skal kunne klare å beholde en velferdsstat uten olja.

Nordlys bekymrer seg på lederplass for at vi i De Grønne kan få regjeringsmakt etter høstens valg. De bør heller frykte hva som skjer om Norge fortsetter som før, altså med stø kurs mot miljøkatastrofe.

Det ansvarlige er å ta konsekvensene av at oljevirksomhet, bil, fly og annen forurensende aktivitet faktisk holder på å ødelegge økosystemene vi alle er avhengige av. Det er ekstremt naivt å tro at det kan unngås uten å bruke avgifter og reguleringer. Nordlys snakker mye om avgiftsøkninger, men har ikke fått med seg at vi samtidig vil støtte folk med å fjerne moms på reparasjoner, kutte skattene for de med lav og middels inntekt, redusere kollektivprisene og bygge ut hurtigladere i distriktene.

Ingen enkelt næring kan erstatte gårsdagens verdiskapning i oljesektoren, heller ikke fortsatt satsing på olje. Metaller, fisk, miljøvennlig skipsteknologi, krafteksport og nye produkter fra havet (som CO2-rensealgene i Finnfjord) er alle eksempler på lovende næringer vi heller vil satse på. Det er jo ellers noe håpløst pessimistisk å tro at Norge, i motsetning til for eksempel Danmark og Sverige, ikke skal kunne klare å beholde en velferdsstat uten olja. I likhet med dem vil vi måtte ha mange bein å stå på.

Ansvarlighet er å faktisk sette vår tids største utfordring øverst. Vi kan ikke fortsette å late som at klima og miljøproblemene er noe som kan løses med fortsatt full gass på oljepedalen.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse