Annonse
Mikal Nerberg, førstekandidat i Troms for Miljøpartiet de Grønne. Han er bosatt i Lyngen
Mikal Nerberg, førstekandidat i Troms for Miljøpartiet de Grønne. Han er bosatt i Lyngen. Foto: Liisa Leesment

Ansvarlighet i oljerusen

Det er jo ellers noe håpløst pessimistisk å tro at Norge, i motsetning til for eksempel Danmark og Sverige, ikke skal kunne klare å beholde en velferdsstat uten olja.

Nordlys bekymrer seg på lederplass for at vi i De Grønne kan få regjeringsmakt etter høstens valg. De bør heller frykte hva som skjer om Norge fortsetter som før, altså med stø kurs mot miljøkatastrofe.

Det ansvarlige er å ta konsekvensene av at oljevirksomhet, bil, fly og annen forurensende aktivitet faktisk holder på å ødelegge økosystemene vi alle er avhengige av. Det er ekstremt naivt å tro at det kan unngås uten å bruke avgifter og reguleringer. Nordlys snakker mye om avgiftsøkninger, men har ikke fått med seg at vi samtidig vil støtte folk med å fjerne moms på reparasjoner, kutte skattene for de med lav og middels inntekt, redusere kollektivprisene og bygge ut hurtigladere i distriktene.

Ingen enkelt næring kan erstatte gårsdagens verdiskapning i oljesektoren, heller ikke fortsatt satsing på olje. Metaller, fisk, miljøvennlig skipsteknologi, krafteksport og nye produkter fra havet (som CO2-rensealgene i Finnfjord) er alle eksempler på lovende næringer vi heller vil satse på. Det er jo ellers noe håpløst pessimistisk å tro at Norge, i motsetning til for eksempel Danmark og Sverige, ikke skal kunne klare å beholde en velferdsstat uten olja. I likhet med dem vil vi måtte ha mange bein å stå på.

Ansvarlighet er å faktisk sette vår tids største utfordring øverst. Vi kan ikke fortsette å late som at klima og miljøproblemene er noe som kan løses med fortsatt full gass på oljepedalen.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse