Annonse
TAXFREE: - De milliardene som går til kutt i avgifter for velstående reisende og enda mer velstående taxfree-eiere i dag, burde gis som avgiftslette til hele folket på alt salg av alkohol og tobakk, skriver kommentator Benjamin Bye Åsali. Foto: Scanpix

Antakelig er taxfreeordningen ugunstig for deg. Her er alternativet du bør heie på.

Vi er avgiftstrette. Taxfree er vårt drømmeland. Jeg sier: La drømmen bli virkelighet.

Slik blir vi alle vinnere i spillet om taxfreemilliardene, ikke bare de som reiser mest og de som eier butikkene.

Applaus? Øynene går opp, jeg må ha sovet. Jeg ser ut av vinduet: Trær. Ingen fjell, intet hav i sikte. Bare skog. Å, Gardermoen! Sakte innhenter virkeligheten drømmenes verden.

Men det går bare noen minutter, så er jeg der igjen: i drømmeland. Det dufter av Dior, det glinser av sveitsisk sjokolade. Og der, borte på hylla, står de fineste cognacer og viner. Fire pils og en kartong sigaretter. Åhh, Gardermoen taxfree! Her er jeg menneske, her tør jeg være det!

Så ut forbi tollerne, hjertet gjør alltid et merkelig hopp ekstra akkurat her, men så, vips, der er virkelighetens Norge igjen…

Dette Norges enkle prinsipp har vært at vårt alkohol- og tobakksforbruk medfører en stor kostnad for samfunnet, og at det skal vises i hvordan øl, vin, sprit og tobakk skattlegges. Og siden vår bruk av alkohol og tobakk koster samfunnet mye penger, blir avgiftene på disse varene også høye.

For høye, synes mange, spesielt når vi ser hva de samme produktene koster i Sverige eller Spania.

Derfor opplever vi det å handle alkohol og tobakk avgiftsfritt som et gode. Vi liker taxfreekvota vår.  

Den usynlige avtalen mellom oss og staten kan beskrives slik: ”Ok, så betaler jeg høye avgifter på alkohol og tobakk i hverdagen… men bare hvis jeg får kjøpe det skikkelig billig av og til!” .

Så når noen argumenterer for å fjerne taxfreeordningen (som Særavgiftsutvalget, Arbeiderpartiets helseutvalg, Actis, Aftenposten, VG, Adresseavisen, Minerva og miljøforkjemperne, synes vi det høres ut som et dårlig forslag. Ja, vi blir kanskje til og med sinte. Den usynlige avtalen er brutt.

Vi er mot å fjerne taxfree fordi vi tror vi selv vil tape penger på det, og da holder ikke miljø og folkehelse som motargument. Men hva hvis vi i stedet fikk en ordning som ble enda bedre for folk flest, og især de av oss med dårlig råd som sjelden får handle avgiftsfritt på fly og ferge?

Taxfree-ordningen betyr at fellesskapet går glipp av opptil 5 milliarder kroner i året i form av tapte inntekter (Finansdepartementets anslag for 2014).

Jo mer du reiser, jo flere penger kan du spare. Og hvem reiser mest? Cicero-forsker Borgar Aamaas har sagt til forskning.no at den rikeste tidelen i Norge trolig reiser mer enn tre ganger så ofte med fly som gjennomsnittet. Og hvem er det som reiser aller mest? Forretningsfolk på betalte jobbreiser.

Men de virkelig store vinnerne er enkeltpersonene og de store selskapene (tyske Heinemann, samt Norgesgruppen) som eier taxfreebutikkene. Når de får selge varer avgiftsfritt kan de tillate seg å øke prisene noe. Slik går en del av avgiftskuttet fra staten faktisk rett i lomma på eierne, som har tjent over to milliarder siden 2005.

Vanlige nordmenn burde altså håpe at avgiftskuttet vi har gjennom taxfreeordningen, blir likere fordelt. Slik blir vi alle vinnere i spillet om taxfreemilliardene, ikke bare de som reiser mest og de som eier butikkene.

Hvorfor endrer ikke politikerne en ordning som belønner de som reiser mye og de som eier taxfree-butikker? Fordi partiene frykter å miste velgere som føler at blir fratatt et gode.

Seks av åtte partier på Stortinget har likevel sagt at de vil revurdere taxfreeordningen. Høyre og Frp støtter dagens ordning. Ap, SV, Sp, Krf, V og MDG har muligheten til å få gjennom sin sak i Stortinget. Men de er ikke helt enige om hva som er det beste alternativet.

Et forslag er at Vinmonopolet skal overta driften fra de private selskapene som driver taxfreebutikkene i dag. Men dette vil ikke gjøre noe med det problematiske at fly- og fergereisende skal få en belønning i form av billig alkohol, tobakk, godteri og parfyme. 

Forhåpentlig blir det aldri slik. Innen partiene blir enige kan det meget vel hende at velgerne har gjennomskuet ordningen.

I stedet bør dette bli kompromisset staten inngår med sine avgiftstrøtte borgere: De milliardene som går til kutt i avgifter for velstående reisende og enda mer velstående taxfree-eiere i dag, burde gis som avgiftslette til hele folket på alt salg av alkohol og tobakk.

La også pengene fra avgiftsfritt salg av godteri og parfyme gå til kutt i alkohol- og tobakksavgifter, og kanskje kan enda flere skeptikere bli overbevist. Ifølge Vinmonopolet kan en omfordeling av taxfree-milliardene bety at avgiftene kan kuttes inntil 25 prosent på ordinært salg av alkohol.

54 prosent sier i en spørreundersøkelse gjort for Vinmonopolet at de er positive til en slik ordning i stedet for taxfree-ordningen, mens 21 prosent vil heller beholde dagens ordning. Dermed skulle politikernes frykt for å miste velgere ved et slikt tiltak kunne gå over.

Ja, et lignende forslag vekket selv Frps interesse i en stortingsdebatt allerede for 16 år siden. Dermed kan veien til stortingsflertall om en slik løsning være kortere enn man skulle tro.

Med en slik ordning mister vi nemlig ikke noe gode, vi bare går inn for en bedre fordeling av det.

I stedet for kjempedyr alkohol i hverdagen og kjempebillig alkohol på flyplasser og ferger, kan vi altså få litt billigere alkohol hele tiden.

Vent litt… Billigere alkohol hele tiden?

En drøm har blitt virkelighet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse