Annonse
FORKLARINGSPROBLEMER: Justisminister Anundsen skal ifølge Dagsavisen prøvd å få til en hemmelig avtale med KrF og Venstre. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Anundsen i en tynn tråd

Dersom det er riktig, som Dagsavisen skriver, at justisminister Anundsen forsøkte å forhandle seg frem til en hemmelig avtale med KrF og Venstre for å unngå mistillit, har han egenhendig skapt en ny skandale.

Det er ynkelig av KrF og Venstre å velge sine egne fortsatte posisjoner i regjeringsvarmen, fremfor å slå ned en grensepåle i saken om asylbarna.

Han gjorde ikke noe overbevisende inntrykk, justisminister Anders Anundsen (Frp), med alle sine krumspring i saken om utsendelse av lengeværende asylbarn og andre asylanter. Både i forklaringer til Stortinget og til kontroll- og konstitusjonskomiteen har Anundsen vinglet og vært uklar.

Hans manglende vilje til å delta i den offentlige debatten som har rast rundt denne saken har ikke akkurat forsterket inntrykket av ryddighet. En justisminister som på toppen av dette melder seg utilgjengelig for den offentlige samtalen om et av hans viktigste arbeidsområder, forsterker bare inntrykket av at justisministeren er på tynn is. Og at han vet det.

Nå unngikk Anundsen med et par hårsbredder å få et mistillitsforslag mot seg vedtatt i Stortinget. Hadde mistilliten blitt vedtatt ville også hele regjeringen Solberg vært i dyp krise.

Men Venstre og KrF valgte å redde regjeringen, og slik berede grunnen for en fortsatt uviss skjebne for asylbarn som urettmessig er blitt deportert til land de verken har bodd i eller forstår språket og kulturen i.

Det er ynkelig av KrF og Venstre å velge sine egne fortsatte posisjoner i regjeringsvarmen, fremfor å slå ned en grensepåle i saken om asylbarna.

Nå melder talsmenn for Frp at det vil bli et helsikes bråk dersom det kommer på tale å starte ny saksbehandling for en del av de lengeværende asylbarna som ble kastet ut av Norge i fjor.

De to støttepartiene som har holdt regjeringen under armene den siste tiden får nå også ta ansvaret dersom det skulle vise seg at ingen asylbarn får prøvet sin sak på nytt. 

Men dersom det er riktig, som Dagsavisen skriver, at justisminister Anundsen forsøkte å forhandle seg frem til en hemmelig avtale med KrF og Venstre for å unngå mistillit, har han egenhendig skapt en ny skandale.

Enten dette har vært i samråd med statsminister Erna Solberg eller ikke, er det et så eklatant brudd på parlamentarisk skikk og bruk, at Anundsen nå henger i en enda tynnere tråd enn før.

Vi har hele tiden ment at justisministerens feilinformasjon og halvsannheter om asylsakene, har gitt grunnlag for mistillit.

Hvis det siste krumspringet som Dagsavisen beskriver, er riktig, bør det nå være over og ut.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse